Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Lieven Boeve: "Er wordt te veel gevraagd van leerlingen in het secundair onderwijs"

do 28 mrt. - 8:23

De eindtermen voor leerlingen in het middelbaar onderwijs zijn te uitgebreid en te ambitieus. Dat zegt Lieven Boeve, de topman van de katholieke onderwijskoepel, in zijn nieuwe boek. "Er wordt te veel van leerlingen gevraagd. Omdat de lat te hoog ligt, bestaat het risico dat velen geen diploma zullen halen. De nieuwe eindtermen moeten dringend worden aangepast."
Lieven Boeve

Sinds deze week ligt het boek 'Het evangelie volgens Lieven Boeve' in de winkel. Boeve is directeur-generaal van de koepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen. In dat boek gaat hij dieper in op de uitdagingen waar het onderwijs voor staat, in het bijzonder ook het katholiek onderwijs. "Ik wil meer nuance in het onderwijsdebat terugbrengen. Er wordt heel veel met oneliners gegooid, met één oplossing voor een groot probleem gegoocheld. Ik wilde een aantal van die dossiers eens uitspitten, hoe reageren wij daarop, hoe reageren de andere koepels daarop?".

Hij schrijft onder meer dat de vrijheid van onderwijs steeds meer onder druk komt te staan: de overheid stuurt te veel. "Ik zie een vreemde combinatie. Enerzijds willen we dat scholen meer eigenaar worden van onderwijs, meer zelf daarvoor instaan. Anderzijds gaat de overheid allerlei zaken aan de overheid opleggen", vertelt Boeve in 'De Ochtend'. Hij noemt het nieuwe decreet rond leerlingenbegeleiding, wat nu een erkenningsvoorwaarde geworden is, maar ook de nieuwe eindtermen die vanaf volgend schooljaar in werking treden.

"We doen alsof er maar één lat is, maar de werkelijkheid is genuanceerder"

"Er zijn 8 Europese sleutelcompetenties, Vlaanderen heeft er 16. Die zijn vertaald in heel uitgebreide eindtermen. Het zijn er heel veel, en ze zijn ook ambitieus. Een aantal te ambitieus", verduidelijkt Boeve. "Zo moeten álle 14-jarigen bijvoorbeeld het verschil kunnen benoemen tussen wederkerend en wederkerig werkwoord. Dat je dat moet kunnen gebruiken, ja, maar is dat iets dat iederéén ook echt móet weten? Van wie in taal voortstudeert, kan je dat vragen. Maar dat is dan een uitbreidingscompetentie en geen basiscompetentie."

Boeve vreest dat er door de nieuwe eindtermen veel leerlingen zijn die zonder diploma de school zullen verlaten. Hij spreekt ook tegen dat het uitdrukkelijk geen pleidooi is om de lat lager te leggen. "We doen nu alsog er maar één lat is, die eindtermen. Maar dat klopt niet, er zijn meerdere latten. Elke leerling heeft zijn eigen lat, elke leerling moet uitgedaagd worden om die te halen of zelfs te overschrijden."

"Maar nu wordt zo de focus gelegd op die eindtermen. Ofwel zit je erboven, en dan ben je geslaagd, ofwel zit je eronder, en dan ben je niet geslaagd. Leerlingen die cognitiever sterker zijn, leerlingen die praktisch sterker zijn, zij moeten op hun domein eigen uitgedaagd worden. De werkelijkheid is veel subtieler en genuanceerder dan die allesomvattende eindtermen."

Bekijk het integrale gesprek met Lieven Boeve:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet