Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

"Liever één veiligheidsplan dat door de regering wordt uitgevoerd, dan elke partij z'n eigen plan"

ma 26 sep. - 7:15

We begonnen vorige week #BEL10 met het thema 'veilig of vrij'. Eén van de aanbevelingen die die dag werd voorgesteld, heeft ook onze shortlist gehaald: "Zorg dat DNA-databanken binnen de EU aan elkaar gekoppeld worden, zodat we onopgeloste misdaden kunnen oplossen." Wat vinden de politici van deze aanbeveling?
Barbara Pas, Peter De Roover en Koen Van den Heuvel
Peter De Roover (N-VA): "Wij hebben de voorbije jaren al DNA-databanken gekoppeld met de buurlanden. Bij ons is het de ambitie om dat nog verder uit te breiden, verder dan de buurlanden. Maar iedereen moet meewillen." Ook Koen Van den Heuvel (CD&V) is grote voorstander van het uitvoeren van deze aanbeveling.
Als iedereen ervoor gewonnen is, waarom is het er dan nog niet? "Het initiatief moet vanuit Europa genomen worden, om ook landen die twijfelen, te overtuigen", zegt Van den Heuvel. 
Barbara Pas (Vlaams Belang) denkt dat zulke gekoppelde databanken nog niet bestaan, omdat dat veel geld en personeel kost. We hebben niet het personeel om dat allemaal gebolwerkt te krijgen."
 

Over veiligheid gooide N-VA afgelopen zomer de knuppel in het hoenderhok, met de voorstelling van het veiligheidsplan Niveau V. In dat plan pleit de partij voor de mogelijkheid om een noodtoestand in te voeren. Wat vinden de andere politici van dat plan? "Dat is praat voor de vaak", vindt Barbara Pas. "Ik had veel liever één plan gezien vanuit de regering, dat ook effectief uitgevoerd wordt." Peter De Roover geeft toe dat er gedeeltelijk nog werk aan de winkel is. 

Ook CD&V heeft een eigen veiligheidsplan voorgesteld. "Het is een integraal plan. We willen de radicalisering bij de wortel uitroeien, via preventie, vanuit de scholen, waarbij Vlaanderen een belangrijke rol kan spelen."

In het veiligheidsplan van N-VA staan heel wat maatregelen die al door de regering zijn genomen of aangekondigd.

— Koen Van den Heuvel (CD&V)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet