Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Likes en volgers op sociale media als kerstcadeau? Het gebeurt

vr 23 nov. - 16:13

NOS-journalist Nicolaas Veul maakte een documentaire over de achterkant van Instagram. Likes en comments zijn gewoon te koop, zo blijkt.
H

Sommige mensen verdienen geld met foto’s liken. “Veel Russische huisvrouwen verdienen daarmee bijvoorbeeld een centje bij”, vertelt Veul. Hij maakte #followme, een documentaire over Instagram. “Er is een netwerk waar bedrijven bepaalde commentaren kunnen suggereren, die dan opgepikt worden door vrouwen die thuis werken. Veel kleine bedrijven, zoals haar- of tattoostudio’s, doen daaraan mee. Het is een makkelijke manier voor hen om meer zichtbaar te worden.”

Ik kocht zelf een account met 10.000 volgers

Het gaat om een soort fake reclame. “Hoe meer je posts geliket en becommentarieerd wordt, hoe meer je opvalt in het algoritme van Instagram.”

Veul kocht voor zijn documentaire ook likes. “Ik had een abonnement van twintig euro per maand. Daarmee kreeg ik tweehonderd likes van echte mensen per post. Ik kocht ook een account met 10.000 volgers. Dat was 35 euro. Maar een deel van die volgers waren geen echte mensen.”
“Het is een levendige handel. Sommige mensen geven hun kinderen likes en volgers als cadeau.” 

Honderd miljoen nepaccounts

Het is helemaal niet moeilijk om die volgers te kopen. “Het is ook niet illegaal. Het gebeurt op grote schaal en Instagram weet daar ook vanaf. Ze kunnen ook niet zo veel doen. Ze willen wel iets doen aan de nepaccounts. Daar zijn er wel honderd miljoen van.

Herbeluister het interview met Veul 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet