Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij lezen

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Loopt je digitale klok achter? Dit is de oorzaak

ma 5 mrt. - 3:54

Heb je de voorbije weken zitten sakkeren op het klokje van je microgolfoven of op je wekkerradio, omdat het de tijd niet correct weergaf? De tijd opnieuw instellen haalde niets uit, binnen de kortste keren was het weer van dat. Neen, je oven is niet stuk, en neen, je deed zelf ook niets mis. En vooral: je bent niet alleen: een storing in het elektriciteitsnet in Zuidoost-Europa maakt dat de tijd overal een beetje op hol geslagen is. Al zou het probleem snel opgelost moeten zijn.
In tussentijd kan je je altijd wel beroepen op de klok van je smartphone

Een beetje klokkentechnologie. Sommige digitale klokken werken met een kwartskristal. Dat kristal krijgt een frequentie als je er elektrische spanning op zet. Door die frequentie in te delen, kan je 1 seconde afmeten en zo het klokje aandrijven. Andere digitale klokken moet je aansluiten op het elektriciteitsnet, in het stopcontact steken dus. Zij maken gebruik van de frequentie van het lichtnet. Het is bij die laatste soort klokken dat de problemen opgedoken zijn.

Het Belgische hoogspanningsnet maakt deel uit van wat het Continental European Power System heet, een geïnterconnecteerd systeem dat zich uitstrekt van Portugal tot Polen. In januari zijn er problemen opgedoken bij een netbeheerder in Zuidoost-Europa, met verstoringen in de frequentie tot gevolg. Niet alleen bij ons, maar in heel Europa.

Het Europese net draait op een frequentie van 50 Hertz (Hz), dat betekent dat de spanning op het net 50 keer per seconde verandert. Door die storing was dat de afgelopen weken minder dan 50 keer. Daardoor tikten de wijzers minder snel en versprong de klok dus trager. Vandaar de vertraging bij al uw klokken in huis die werken op het elektriciteitsnet.

ENTSO-E, de koepel van Europese hoogspanningsnetbeheerders, liet afgelopen weekend weten dat ze er alles aan doen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

In tussentijd kan je je altijd wel beroepen op de klok van je smartphone, die werkt via software en zou dus automatisch altijd juist moeten staan.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet