Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Luister naar de podcast Het Mirakel van Schuman: op roadtrip door de Europese geschiedenis

di 9 nov. - 1:55

Wie kent Robert Schuman nog, de 'vader van Europa'? Waarom wil het Vaticaan hem zalig verklaren? En welke verhalen liggen te rapen in de Europese geschiedenis? Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck reizen door de EU en vallen van de ene verbazing in de andere. Volg hun roadtrip langs anekdotiek en tragiek en laat je verrassen door hun wonderlijke verhalen.
Mirakel van Schuman

Ooit gedacht dat de Europese Unie saai en duf is? Dan is deze podcast een goed medicijn.

Klik op het logo en luister naar de podcast

Van Berlijn tot Belfast, van het Schumanplein tot Scy-Chazelles, van Srebrenica tot Spijkenisse, in de nieuwe Radio 1-podcast 'Het Mirakel van Schuman' reizen prof. Europese Politiek Hendrik Vos en Sven Speybrouck naar plekken waar de Europese Unie geschiedenis heeft geschreven.

 Bekijk de video

 

Het is een trip met veel etappes, obstakels, grenzen, ego’s en onbekende petites histoires. Het bundelt grote verhalen en staat stil bij kleine menselijke acties die een immens effect hebben gehad in Europa.

Anekdote:

Rome, 1957. Toppolitici van vijf Europese landen tekenen het Verdrag van Rome, de start van wat later de Europese Unie zal worden. Weinigen op dat moment weten dat het officiële document dat wordt getekend een … blanco verdrag is. Niets staat op papier, behalve dat ene blad met handtekeningen. Hoe dat kwam? Iets met Zwitserse regels, een wagon op een zijspoor, overijverige poetsdiensten en studenten die in staking gingen … waardoor de dienstdoende boekbinder uiteindelijk voorstelde om een stapel blanco papieren in te binden. En, de rest is geschiedenis.

“Al jaren vertel ik mijn studenten dat het verhaal van de Europese eenmaking niet zozeer is geschreven in duffe Brusselse vergaderzalen, maar op allerlei plekken, kriskras verspreid over het continent. Het werd tijd, zo vond ik, om zelf in de voetsporen te stappen van de pioniers. Ik wilde zien waar de geschiedenis in een nieuwe bedding werd gelegd en waar de knopen zijn doorgehakt. Ik wilde de kastelen en de kloosters bezichtigen waar de ruzies zijn beslecht, ik wilde horen hoe de stemmen moeten geklonken hebben in de wandelgangen en in de wagons waar verraad werd gepleegd en ik wilde de geur opsnuiven van de velden en de stranden waar de vrede werd gesloten”

— Hendrik Vos

De geschiedenis van de EU is niet op één dag geschreven. Het is het verhaal van een manifest dat op sigarettenblaadjes is neergeschreven en werd weggesmokkeld van een eiland, het verhaal van erfvijanden die toenadering zoeken, het verhaal van rechters die recht spreken over opblaaspoppen en bananen, het verhaal van mensen in crisis en nood, het verhaal van een vergeten genocide, het verhaal van politieke aantrekking en geografische afstoting.

En, hoe zit het nu met Robert Schuman, de Franse politicus en grondlegger van de EU. Wil het Vaticaan hem nu echt zalig verklaren? Het is een vraag die de makers bezighoudt. Wel, als je het wil weten, de zaligverklaring zit op koers:

“Van het bisdom in Metz kregen we te horen dat er nu speciale bidprentjes worden gedrukt en verspreid onder zieke mensen, met de vraag om tot Schuman te bidden. Als iemand vervolgens onverwacht geneest, zal dat het Schuman-mirakel zijn waar het Vaticaan op wacht. Het sérieux waarmee dit wordt opgevolgd, was voor mij nieuw”, vertelt Vos.

Luister vanaf maandag 15 november naar de 9-delige podcastreeks 'Het Mirakel van Schuman' in de Radio 1-app en op Radio1.be

Bekijk de foto's van hun roadtrip

Volg 'Het Mirakel van Schuman' ook op Instagram!

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.

In samenwerking met het Europees Parlement

In samenwerking met het Europees Parlement

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet