Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Luk Wyns, scenarist van 'Knokke off': “Wat kan ik vertellen over Knokke als ik geen drank en drugs mag tonen?”

zo 28 jan. - 0:42

De Vlaamse televisiereeks 'Knokke off' was de voorbije weken niet weg te slaan uit het nieuws. Dit weekend nog won de serie een Kastaar voor beste fictiereeks. Eerder uitte Bart De Wever zijn bedenkingen over het uitgebreide druggebruik in beeld. Scenarist Luk Wyns reageert: “Ik hoop dat de jeugd er iets aan heeft.”
Luk Wyns

Drank op het strand en in de auto, drugs op zowat elk feestje: 'Knokke off' schetst geen fraai beeld van de Knokse jeugd. “Ze snuiven en slikken allemaal en dat wordt geassocieerd met jong, mooi en succesvol te zijn. Het eindigt dan misschien slecht, maar welk beeld laat je zien? Dat drugs alomtegenwoordig zijn”, zei Bart De Wever in 'Terzake'.

"Geen bewezen verband"

Scenarist Luk Wyns reageert in 'Touché': “Het is een beetje een onnozele discussie. Ik geef het voorbeeld van wapengebruik. De Amerikanen brengen veruit het meeste wapens in beeld en hebben een groot probleem met wapens in de maatschappij. Maar komt dat omdat ze teveel wapens in series hebben gezien? Dat denk ik niet. De aanvoer van wapens is gewoon veel te eenvoudig.”

“Waarom worden er in Antwerpen zoveel drugs gebruikt?” gaat Wyns verder. “Niet omdat dat in een serie wordt getoond, maar omdat je in Antwerpen nu eenmaal gemakkelijk aan drugs kan komen. Er is geen bewezen verband tussen wat op televisie getoond wordt en hoe mensen zich gedragen in de maatschappij.”

Er zijn altijd goeie mensen, maar dan hebben we geen fictie. Dan is er geen drama en geen avontuur

— Luk Wyns, 28 januari 2024

Wyns zegt blij te zijn dat er geen regels rond druggebruik op het scherm bestaan. “Het zou heel lastig worden om nog een interessante serie te maken, mochten er regels zijn over alcohol en drugs. Wat kan ik vertellen over Knokke als ik dat niet mag tonen?”

“Natuurlijk wil ik niet zeggen dat iedere jongere in Knokke dagelijks drugs gebruikt en dat alle ouders workaholics zijn. In de serie is de vader van Louise bijvoorbeeld een goede vent. Er zijn altijd goeie mensen, maar dan hebben we geen fictie. Dan is er geen drama en geen avontuur.”

Zo open mogelijk

“Ik maak geen reclame voor foute dingen, ik toon ze gewoon”, zegt Wyns. Hij hoopt dat de jeugd iets aan zijn scenario’s en verhaallijnen kan hebben. “Die probeer ik evenwichtig en intelligent te schrijven.”

Ik zie in "Knokke off" vreselijke dingen gebeuren, dus ik ben gewaarschuwd

— Dochter van Luk Wyns, 28 januari 2024

Bij zijn eigen dochter merkte hij wat het tonen van druggebruik in de serie teweeg brengt. “Wat een onzin is die discussie over druggebruik’, zei ze, ‘ik zie vreselijke dingen gebeuren dus ik ben gewaarschuwd.’”

Als ouder vindt Wyns het belangrijk om zo open mogelijk te zijn. “Ik heb met mijn zoon zijn eerste jointje gerold. En vervolgens legde ik hem de do’s en don’ts uit.” Door zelf de opening te bieden, hoopt hij dat zijn kinderen ook open zijn tegen hem.

Internationaal sterk

De stevig portie drugs lijkt het publiek in elk geval niet af te schrikken. 'Knokke off' kreeg dit weekend de Kastaar voor beste fictiereeks en scoort ook internationaal erg sterk. “Het is genoeg over de drugs gegaan”, besluit Wyns. “Op een bepaald moment stonden we wereldwijd in de top vijf. Ik had me daarvoor geen betere cast kunnen wensen en we zijn klaar voor een tweede seizoen.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet