Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Lydia Peeters legt vandaag eed af als minister van Begroting, Financiën en Energie

wo 9 jan. - 9:31

Om 14 u vanmiddag legt Lydia Peeters (Open VLD) de eed af als Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie. Ze vervangt daarmee Bart Tommelein, die onverwacht vroeger zijn mandaat als burgemeester van Oostende opnam. Peeters geeft aan dat ze de komende maanden wil inzetten op de uitrol van de digitale energiemeter tegen de zomervakantie. Ze is kandidaat om de Limburgse lijst voor het Vlaams Parlement te trekken bij de verkiezingen in mei, zegt de in 'De Ochtend'.
Lydia Peeters

Om 14 u vanmiddag legt Lydia Peeters (Open VLD) de eed af als Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, bij Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Ze vervangt Bart Tommelein, die onverwacht vroeger zijn mandaat als burgemeester van Oostende opnam. Peeters is burgemeester in de gemeente Dilsem-Stokkem en ondervoorzitter van de commissie Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening in het Vlaams Parlement.

"Een speciale dag", zeg de nieuwe minister in 'De Ochtend'. "Een maand geleden hebben we het nieuws gebracht. Maar vandaag is het eindelijk zo ver." Volgens Peeters is de "overdracht afgerond" en heeft ze zich "kunnen inwerken." Vooral over energie moest Peeters "studiewerk" doen, zegt ze zelf.

Een van de belangrijkste dossiers is de uitrol van de digitale energiemeter. "Over de digitale meter moet het Vlaams Parlement straks stemmen. Dat decreet moet gestemd worden. We hopen dat de uitrol nog mogelijk is voor 1 juli 2019", zegt Peeters daarover. "Ik denk dat het belangrijk is dat de digitale meter er komt. Als we de energie-omslag willen maken, moeten we voldoende data hebben", zegt ze. "Maar we willen het vertrouwen van de huidige prosumenten, de eigenaars met zonnepanelen, niet beschamen. We moeten de garantie krijgen dat zij hun rendement behouden." 

We hopen dat de uitrol van de digitale energiemeter nog mogelijk is voor 1 juli 2019

Wat na de verkiezingen in mei? Stop het na deze interim-functie? "Voor mij hoeft dat niet", zegt Peeters. Ze stelde zich alvast kandidaat om de Limburgse lijst voor het Vlaams Parlement te trekken bij de verkiezingen. "Het is aan het partijbestuur om dat al dan niet goed te keuren. Maar ik ben kandidaat." Wil Peeters haar mandaat als minister dan ook verlengen? "Ik heb geen glazen bol. We wachten eerst de verkiezingen af. We zullen zien wat de toekomst brengt."

Beluister het gesprek met Lydia Peeters:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet