Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

“Maak onze maatschappij autismevriendelijker”

di 21 jun. - 6:31

“We weten te weinig wat we kunnen doen om mensen met autisme te ondersteunen in het dagelijkse leven” zegt Ilse Noens, hoofddocent orthopedagogie van de KU Leuven. Maar er wordt aan gewerkt! In De Ochtend lichtte ze de aanbevelingen van haar werkgroep Taskforce Autisme voor de Vlaamse Regering toe.
Autisme

Vandaag is een goede dag voor de ongeveer 40.000 mensen met autisme in Vlaanderen.  Want er wordt een nieuwe stap gezet om hun leven net iets gemakkelijker te maken.  Hoe precies? Daar heeft een werkgroep zich de laatste maanden over gebogen en daar zijn ze nu klaar mee.

Ilse Noens is voorzitter van de werkgroep.  Zij zegt dat er meer aandacht moet uitgaan naar sensibilisering. Concreet betekent dat dat dagelijkse diensten, zoals een loket in het gemeentehuis, ook moeten meewerken.

Zo moet een loketbediende concreet en helder communiceren: niet te vaag, en zonder dubbelzinnigheden.  “Mensen met autisme willen graag concreet horen wie met hen gaat praten, waar, wanneer en hoe lang het gaat duren” zegt Noens.

We zijn in onze maatschappij kampioenen in vage en dubbele boodschappen geven.

Daarnaast blijven sommige mensen met autisme het moeilijk hebben om zelf goed te verwoorden wat voor hen belangrijk is. Het is nodig dat zij ondersteund worden in hun communicatie.  Een vertrouwenspersoon, een coach of een tolk zou hierbij kunnen helpen.

Maar om dat allemaal te realiseren is er vorming en opleiding nodig, van mensen in de jeugdzorg, politie, justitie, gezondheidszorg,… Het is nu aan de overheid om de aanbevelingen van de werkgroep te vertalen in een concreet actieplan. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet