Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Maak van de databank tegen terreur geen potje alstublieft"

di 30 jan. - 10:23

In de databank tegen terreur, bedoeld om de gegevens van Syriëstrijders te verzamelen, wil de regering ook de gegevens toevoegen van iedereen die in ons land een gewelddadige actie zou willen uitvoeren. "Maar zo komen er te veel mensen in terecht die er eigenlijk niet in thuishoren", waarschuwt de Privacycommissie.
"Maak van de databank tegen terreur geen potje alstublieft"

"De manier waarop de regering de grote databank tegen terreur wil uitbreiden, kan niet", zegt de Privacycommissie, in de Standaard en de Tijd.

De gedeelde databank over 'Foreign Terrorist Fighters' is hét kruispunt voor Belgische terreurbestrijders. Ze is gegroeid uit het onderzoek  naar Syriëstrijders en bevat in de eerste plaats data van - mogelijke - terroristen met jihadistische motieven.

Ondertussen werkt de regering volop aan een uitbreiding van  de databank. Niet alleen de namen van wie naar een jihadistische conflictzone is getrokken, of dat heeft geprobeerd, komen erin. Ook gegevens over zogenoemde "homegrown" terroristen moeten er deel van uitmaken. Dat kan dan gaan van ecoterroristen, via rechtse extremisten tot anarchisten.

"De regering moet haar huiswerk opnieuw maken"

"Maar de regering bakent niet duidelijk genoeg af wie in de databank belandt en waarom", zegt Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie. "De dreiging die uitgaat van jihadistisch terrorisme, is voor iedereen duidelijk. Maar met deze veranderingen dreigt men zo'n breed net uit te gooien dat mensen on­terecht worden meegesleurd."

"Maak er alstublieft geen potje van", bepleit Debeuckelaere. "De regering moet met meer zuivere definities werken en het huiswerk opnieuw maken. Zonder heldere en duidelijke definities wordt het voor een politieagent of een rechter bijvoorbeeld moeilijk werken."

Debeuckelaere vraagt zich bovendien ook af of bijvoorbeeld alle burgemeesters wel toegang moeten hebben tot de databank, wat nu het geval is. "De informatie in die databank wordt gedeeld met heel wat instanties, daarom moet er met die gegevens ook zeer zorgvuldig worden omgegaan."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet