Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

"Maak wetenschappelijke resultaten openbaar" - Hetty Helsmoortel

wo 1 jun. - 12:23

Hetty denkt dat het een mooi begin zou zijn van een transparantere wetenschap. Ze botste bij haar onderzoek naar kinderkanker zelf op beperkte toegangen tot wetenschappelijke resultaten en dat remde haar enorm af. Ze gelooft dan ook dat transparantie tot snellere ontwikkelingen in de sector zou kunnen leiden.
Hetty Helsmoortel

In mijn eigen onderzoek naar een zeldzame vorm van kinderkanker ben ik tegen een aantal barrières gebotst. Ik ondervond bijvoorbeeld dat onderzoekers hun wetenschappelijke resultaten niet altijd delen. Daarnaast zijn artikels vaak niet toegankelijk.

Als wetenschappelijke resultaten al beschikbaar zijn, moet er meestal een groot bedrag voor neergeteld worden.

Ik ben lang niet de enige onderzoeker die dergelijke problemen ervaart, want de wetenschappelijke wereld is een heel competitieve wereld waarin heel wat data afgeschermd worden. Mijn idee voor morgen is dan ook ‘open science’. Dat betekent dat wetenschappelijke resultaten openbaar worden gemaakt en dat wetenschappelijke artikels vrij toegankelijk zijn voor iedereen, van patiëntenorganisaties over onderzoekers tot bedrijven.

Alleen op een transparante manier zullen er sneller nieuwe medische doorbraken komen.

Open science is dus van groot belang voor patiënten, want als wetenschappelijke data transparant zijn en onderzoekers onderling resultaten uitwisselen kunnen we sneller nieuwe behandelingen en nieuwe medicijnen ontwikkelen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet