Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Maand in rusthuis kost pak meer dan gemiddeld pensioen

za 24 dec. - 8:04

Een verblijf in een rusthuis kost gemiddeld zo'n 55 euro per dag per persoon. Dat heeft de Vlaamse overheid berekend. Per maand betalen bewoners dus makkelijk 1.650 euro, een pak meer dan het gemiddelde pensioen van zo'n 1.200 euro.
Maand in rusthuis kost pak meer dan gemiddeld pensioen
Het is de eerste keer dat het Agentschap Zorg en Gezondheid de prijzen van de woonzorgcentra tegen het licht houdt. Uit de cijfers blijkt dat er ook heel wat regionale verschillen zijn. Zo kost een rusthuisverblijf in Antwerpen, Brussel en Vlaams-Brabant een pak meer dan elders in Vlaanderen. In Limburg betaal je het minst.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zoekt naar eigen zeggen manieren om de prijs van een rusthuis betaalbaarder te maken. "Zo is er onder meer de zorgverzekering", zegt hij aan VRT Nieuws. "Mensen die naar een woonzorgcentrum gaan, krijgen automatisch een tegemoetkoming via die verzekering. Bovendien is er de tegemoetkomende hulp aan bejaarden."

De overheid zal daarnaast ook starten met een zogenoemde investeringsforfait. "Het gaat om een forfait die woonzorgcentra kunnen krijgen als ze bepaalde investeringen doen." Het zou gaan om 5 euro per dag per bewoner. De minister hoopt dat dat geld wordt gebruikt om de prijs voor de bewoners naar beneden te halen.

De prijzen per rusthuis, gemeente en provincie kunnen voortaan ook worden vergeleken op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet