Maandag 30 juni blijft op de schoolkalender staan: wat vinden schooldirecteurs van die beslissing?
Gisteren 7:00
Het is een gekend probleem in het onderwijs. Leerlingen die de laatste schooldag niet meer komen opdagen omdat ze met hun ouders al op een vliegtuig naar de zon zitten. Het is vaak een stuk goedkoper om nét voor het einde van het schooljaar al op vakantie te vertrekken.
En dit schooljaar dreigt het éxtra aantrekkelijk te worden om dat te doen. 30 juni is in 2025 namelijk een maandag en dus dreigen veel ouders de vrijdag ervoor al te willen vertrekken. In 2014 viel 30 juni ook al eens op een maandag. Toen besliste toenmalig minister voor Onderwijs Pascal Smet (Vooruit) om die dag te schrappen en het schooljaar al op vrijdag te beëindigen.
Maar de huidige minister Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist om dat niet te doen en 30 juni te behouden op de schoolkalender. "Met de terugval in de schoolprestaties én het lerarentekort zullen we elke schooldag nodig hebben om voor de klas te staan en jongeren kennis bij te brengen", zegt Demir.
Een verrassing
"Wij hadden die beslissing eerlijk gezegd niet verwacht", zegt directrice Ann Scheys van scholengroep ADITE in De Wereld Vandaag op Radio 1. "De schoolkalender wordt al bij het begin van het schooljaar uitgedeeld. Daarop hadden we aangegeven dat de leerlingen wellicht niet meer moesten komen, omdat dat de vorige keer ook zo was."
"Tegen onze leerkrachten hadden we gezegd dat 30 juni wél nog een werkdag zou zijn. Dus in die zin kunnen we nu snel schakelen." Scheys heeft er in principe ook geen problemen mee. "Elke lesdag is belangrijk", zegt ze.
En dat zegt ook directrice Sophie Van Hulle van de scholengroep Karel de Goede. "Leerlingen hebben nu al een mooie en lange vakantie. Anders verplicht je ouders om nog een extra dag opvang te zoeken."
Luxeverzuim
Maar de vrees bestaat dat er nog meer luxeverzuim zal zijn dan anders. "Het is te hopen dat niet te veel leerlingen afwezig zullen zijn", zegt directeur Van Hulle. "We zien dat nu al elk jaar met lede ogen aan op onze school. Niet alleen voor de zomervakantie, maar ook voor de kerst- en paasvakantie zijn er vaak leerlingen al op vakantie. Dat zal dit jaar zeker niet beter zijn."
Van Hulle merkt ook dat een school weinig kan doen om dat tegen te houden. "Wij kunnen een leerling een B-code geven voor onwettige afwezigheid, maar de meeste ouders zijn daar niet van onder de indruk. Zolang het economisch interessanter is om vroeger op vakantie te vertrekken, staan wij als school redelijk machteloos. Toch vind ik dat je als ouder een voorbeeldfunctie hebt."
Toch geen les meer
Een vaak gehoord argument bij de ouders is dat er die laatste dag toch geen les meer wordt gegeven en hun kind dus niets mist. "Die laatste dagen zijn effectief niet meer gericht op kennis. Ik zou ook niet willen dat ze op 30 juni tot half 4 nog rekenles krijgen", zegt directeur Scheys.
Maar die laatste schooldag is toch een zinvol moment, benadrukt ze. "Die sociale momenten zijn ook heel waardevol. Het is belangrijk om samen met je medeleerlingen het schooljaar in schoonheid af te sluiten. Je mag het belang van die groepsmomenten niet onderschatten."
Daar is directeur Van Hulle het mee eens. "We proberen die laatste schooldag altijd zinvol in te vullen met een viering of een uitzwaaimoment. Dat zijn belangrijke contactmomenten voor de leerlingen, waarmee je nog allerlei sociale doelstellingen bereikt. We proberen onze ouders te sensibiliseren dat het toch belangrijk is dat hun kind daarbij is en nog niet op vakantie is vertrokken."
Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag