Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Maar het ís geen kip

za 26 jun. - 13:46

Koen Vanmechelen staat bekend als de kippenkunstenaar. Hij reist de wereld rond op zoek naar lokale kippenrassen die hij met elkaar kruist. Het doel is: de kosmopolitische kip creëren, de wereldkip. En toch gaat het Koen Vanmechelen niet over de kip. Die is slechts een metafoor, een beeld.
This is not a chicken, Koen Vanmechelen en Geerdt Magiels

De doorgekweekte consumptiekip is het resultaat van menselijke selectie. Het begon met een oerkip. Een oerkip-exemplaar dat toevallig enkele gewenste eigenschappen had, werd gekruist met een haan met dezelfde eigenschappen. Op den duur heb je nakomelingen die op elkaar lijken en die zich gedragen zoals je vooraf had gepland. Hun DNA vertoont weinig variatie.

Dat soort kippenselectie gebeurde over de hele wereld. Overal lopen lokale kippenvarianten rond. Door die lokale kippen te kruisen met lokale kippen van elders, hoopt Koen Vanmechelen een kosmopolitische kip de reconstrueren die de veelheid van eigenschappen in zich verzamelt, met veel diverser DNA. Die kip is geen kip, maar zijn kunstwerk.

De kippen van Koen Vanmechelen doen ons nadenken over onszelf: de Homo sapiens komt uit Afrika en verspreidde zich over de hele wereld. Kleine groepen geraakten geisoleerd en hebben zich onderling voortgeplant, puttend uit een kleinere DNA-poel. Dat resulteerde in een veelheid aan lokale mensentypes.

Door de globalisering komen die lokale mensentypes weer met elkaar in contact en ontstaat er een mengelmoes, een mengelmens. Het resultaat wordt een kosmopolitische mens die een veelheid aan eigenschappen in zich verzamelt, met veel diverser DNA.

Geerdt Magiels heeft samen met Koen Vanmechelen een boek geschreven - This is not a chicken - over de twee werelden die in het werk van Vanmechelen samenkomen: de wereld van de schoonheid en de wereld van de kennis, kunst en wetenschap.

Geerdt is doctor in de biologie. Hij is nuchter, beide benen op de grond, doorgaans schrijft hij over strikt wetenschappelijke onderwerpen. Evolutionaire biologie is een van zijn interessegebieden. De gesprekken die hij met Koen Vanmechelen daarover had zijn de basis van het boek. Maar het gaat ook over inspiratie en schoonheid en hoe die een rol spelen in zowel de kunst als in de wetenschap.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet