Mag een directie haar personeel de toegang tot de werkvloer verbieden? "Dat heet een lock-out waarbij loon wordt ingehouden"
zo 8 sep. - 10:00
"In bijzondere omstandigheden kan dat", zegt De Schutter. "Het gaat hier om een collectief arbeidsconflict. Je spreekt van een 'lock-out', een eenzijdige en tijdelijke beslissing van Audi Brussels."
Met deze actie wil Audi druk uitoefenen op de werknemers:
- Om met voldoende mensen aanwezig te zijn om te werken.
- En om zo'n 200 autosleutels terug te krijgen.
Geen loon
Werkgevers horen bij een collectief arbeidsconflict niet over te gaan tot de betaling van lonen. "Werknemers moeten hopen dat de vakbonden zelf een stakingsvergoeding zullen betalen", aldus De Schutter in De Ochtend.
Hij vermoedt dat deze situatie enkele weken tot 2 maanden zal aanhouden. "Ik ga ervan uit dat de juridische weg niet tot het einde zal bewandeld worden."
De vakbonden kunnen zelf ook stappen ondernemen. "Ze kunnen een procedure opstarten tegen Audi Brussels, maar de directie moet betrokken worden in het proces en dat vergt de nodige tijd bij een rechtbank."
Diefstal
De directie eist ook de door werknemers in beslag genomen autosleutels terug. Anders wordt een strafklacht neergelegd. Het personeel wil echter niet dat er nieuwe auto's het terrein verlaten.
"Hier geldt het algemeen strafrecht", stelt De Schutter. "Het is niet omdat dit gebeurd is in een arbeidsconflict dat je zomaar mag stelen. Het is maar de vraag of hier een sanctie zal volgen als het conflict de komende tijd wordt opgelost."
Bron: vrtnws.be en De Ochtend