Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Kies 19

Maggie De Block: "Gezondheidszorg stuk herfederaliseren", Valerie Van Peel: "Veel werven zijn op taalgrens gestoten"

wo 15 mei - 7:42

In ons land zijn in totaal 9 ministers bevoegd voor volksgezondheid. Ontslagnemend federaal minister Maggie De Block (Open VLD) pleit voor meer homogene bevoegdheden op federaal niveau. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel wil daarentegen alles naar de regio's brengen. Dat bleek tijdens een debat in 'KIES19'.
Maggie De Block en Valerie Van Peel in debat

De bevoegdheden rond gezondheidszorg zijn in ons land erg versnipperd. Minister Maggie De Block moet toegeven dat de samenwerking in de interministeriële conferentie "zeer traag en moeizaam" verloopt. "En als er eentje blokkeert ligt alles maanden stil want er is geen hiërarchie."

De liberale politica pleit daarom voor een meer homogeen bevoegdheidspakket op federaal niveau. "Als het echt gaat over volksgezondheid - en niet alleen over gezondheidszorg - moet men grootschalig kunnen werken." Een stuk herfederaliseren dus, al kunnen er ook andere zaken verder geregionaliseerd worden voor De Block.

Valerie Van Peel van N-VA zit niet op dezelfde lijn. Zij wil alles naar de regio's brengen. "We zien dat de taalgrens ook echt de zorggrens is. Veel van mevrouw De Block haar grote werven zijn net op die taalgrens gestoten. De artsenquota bijvoorbeeld, het overtal aan artsen die wij allemaal meebetalen. Waarom zou je blijven vechten op federaal niveau tegen al die verschillen?"

Minister De Block ziet dat er inderdaad culturele verschillen bestaan tussen noord en zuid. "Maar er zijn ook verschillen tussen West-Vlaanderen en Limburg bijvoorbeeld. Alle patiënten in ons land hebben recht op een goede en toegankelijke gezondheidszorg."

(lees verder onder de foto)

"Er is genoeg laagdrempelige zorg"

Een toegankelijke gezondheidszorg dus. Een cijfer wat dat betreft: 150.000 Belgen stellen de zorg om financiële redenen uit. Maar volgens De Block is er "genoeg laagdrempelige zorg". De minister verwijst onder meer naar de derdebetalersregeling waarbij de patiënt enkel het remgeld moet betalen, de rest betaalt het ziekenfonds rechtstreeks aan de huisarts. Een systeem waar mensen met een laag inkomen van kunnen gebruik maken. "Blijkbaar zijn er nog andere zaken dan de financiële drempel waarom mensen zorg uitstellen."

Ook Valerie Van Peel vindt dat er de voorbije legislatuur veel is gedaan om financiële drempels weg te nemen. Al moet de derdebetalersregeling volgens haar wel uitgebreid worden, bijvoorbeeld richting arts-specialisten. "Maar het gaat meer dan over geld alleen. Het gaat ook over een tekort aan preventie of de stap niet durven zetten richting zorg. We moeten ons lokaal welzijnsbeleid veel meer naar die groep van mensen richten."

(lees verder onder de foto)

Een gratis doktersbezoek - zoals SP.A voorstelt - zien zowel De Block als Van Peel niet zitten. "Gratis bestaat niet", luidt het unisono. "Als we bijvoorbeeld kijken naar de tandheelkundige zorg. Tot 18 jaar is die gratis. En toch zien we dat veel te weinig kinderen op tijd naar de tandarts gaan. Het alleen gratis maken, daarmee is de kous niet af. Het zou ook 190 miljoen euro kosten. We kunnen daar andere noden mee invullen", aldus nog minister Maggie De Block.

Bron: vrtnws.be en 'KIES19'

Bekijk het integrale gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet