Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De tribune

De tribune

Makelaar Stijn Francis over Operatie Zero: "Er is geen schuldbesef, wel spijt dat men betrapt is"

ma 17 jan. - 10:02

Telkens meer details bekend geraken over Operatie Zero maakt het Belgische voetbal een almaar slechtere beurt. In 'De Tribune' vertelt makelaar Stijn Francis dat hij momenteel nog niet veel merkt van een cultuurverandering.
© Jasper Jacobs

Geen schuldbesef

Vorige week raakte bekend dat het federaal parket wil dat 57 verdachten uit de voetbalwereld zich verantwoorden voor de rechter. Het kan nog lang duren voor er al dan niet straffen worden uitgesproken voor wat er in het verleden gebeurd is. Dat het vanaf nu anders moet, lijkt evident, maar dat is het blijkbaar niet.

 "Ik heb momenteel de indruk dat mensen die iets op hun kerfstok hebben veeleer spijt hebben van het feit dat ze betrapt zijn, dan van het feit dat ze iets hebben misdaan", zegt Stijn Francis in 'De Tribune'. " Dat frustreert me. Er is geen schuldbesef."

Ik heb momenteel de indruk dat mensen die iets op hun kerfstok hebben veeleer spijt hebben van het feit dat ze betrapt zijn, dan van het feit dat ze iets hebben misdaan.

Meer en strengere regelgeving alleen zal het probleem niet oplossen, vindt Francis. "Makelaars staan nu voor een gigantische administratie en clubs kijken er veel strenger op toe, maar de cultuur van ons kent ons en immorele praktijken om transfers of mensen naar hun hand te zetten, daar is niets aan veranderd."

Francis geeft een recent voorbeeld van een van zijn spelers die door een Brits makelaarsbureau gecontacteerd werd. "Ze hadden een Duitse club voor mijn speler, maar volgens hen wou die Duitse club niet werken met Stijn Francis. Ik zou niet weten waar dat vandaan komt."

Dat Mogi Bayat in België nog altijd actief is als makelaar vindt Francis terecht, omdat Bayat nog nergens van veroordeeld werd. Het vermoeden van onschuld moet altijd gerespecteerd worden. "Dat hij zijn meest succesvolle jaren net na Operatie Zero heeft gehad, daar stel ik me wel vragen bij."

Volgens Francis zijn er radicalere veranderingen nodig dan de regels van het spel verstrengen. "Als de top in een systeem niet verandert, dan verandert de cultuur ook niet." De makelaar vindt het daarom vreemd dat bepaalde mensen die verdacht worden van strafbare feiten, toch binnen de Pro league actief blijven. "Alleen al voor de perceptie zou het beter zijn dat er iemand objectief aan het hoofd komt."

Als de top in een systeem niet verandert, dan verandert de cultuur ook niet.

Moeilijk evenwicht voor makelaars en journalisten

Niet alleen de sfeer rond makelaars is onveranderd gebleven, volgens Stijn Francis. Ook in de sportjournalistiek zijn de problemen dezelfde gebleven. "Clubs hebben een klimaat gecreëerd waarbij alles zo sterk rond hen draait dat makelaars en journalisten die clubs op dagelijkse basis volgen, in de pas moeten lopen."

"De zogenaamde clubwatchers van kranten schrijven vaak wat de clubbestuurders hen opdragen en als ze dat niet doen dan krijgen ze geen nieuws of primeurs meer. Ik begrijp dat dat voor een journalist een moeilijk evenwicht is."

"Voor makelaars is het evenwicht even moeilijk. Doen makelaars te weinig wat de clubs willen, dan geven ze transfers aan iemand anders een volgende keer."

Voor het probleem van malafide makelaars ziet de makelaar wel een oplossing, maar die is zo radicaal dat ze vermoedelijk onhaalbaar is.

"Geen enkele Belgische club zal het met me eens zijn, maar ik zeg al jaren dat dé oplossing het afschaffen van de transfermarkt is."

"Het is op de transfermarkt dat de enorme bedragen verdiend worden en het zijn de enorme bedragen die foute mensen aantrekken. Iemand als Mogi Bayat zegt ook eerlijk dat hij vooral voor clubs werkt. Maar het einde van de transfermarkt bepleiten is een beetje naïef, dat weet ik wel."

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Beluister deze aflevering van 'De Tribune' via onze podcast:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet