Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Man die Indiase stewardess hielp tijdens aanslagen in Zaventem vindt zichzelf geen superheld

do 24 okt. - 9:58

Na drie jaar en zeven maanden zoeken, en dankzij 'Make Belgium Great Again', vond de Indiase stewardess Nidhi Chaphekar eindelijk de man die haar gered had bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem. Securitas-medewerker Luc Lowel noemt zichzelf nochtans géén superheld.
De Indiase stewardess Nidhi Chaphekar tijdens een herdenking in 2017 (© Belga)

“You are a superstar, an angel” zei Nidhi Chaphekar vanuit India in het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’.  Woorden die Securitas-medewerker Luc Lowel heel fijn en overweldigend vond, maar tegelijk ook woorden die hij meteen wil nuanceren.

“Eerst en vooral is er de professionele context” blikt hij terug in ‘De Wereld van Sofie’ (die uitzending ging twee uur lang over helden). “Ik was aan het werken die ochtend, en heb vanuit die context geholpen. Het hoort tot mijn opdracht als bewakingsagent, en we zijn er ook op getraind om in chaotische en onvoorziene omstandigheden hulp te bieden waar nodig.”

(lees verder onder de tweet)

“Rollen hadden omgekeerd kunnen zijn”

“Die ochtend was er ook het besef dat leven en dood heel kort bij elkaar lagen. De rollen hadden die voormiddag evengoed omgekeerd kunnen zijn. We moeten misschien spreken van ‘het lot’: de gewonden van toen waren nu misschien de helpers van vandaag. En de helpers van vandaag hadden evengoed in de plaats van die Indische stewardess kunnen zijn. Dat diepe besef relativeert de dingen. De dood is mij hier ontsnapt, maar het is de buurman, of de medepassagier, of de collega die hier getroffen is.”

“We hebben goede tussenkomsten gedaan, niet alleen ik, maar ook zovele anderen. En ondanks dat je bij bepaalde interventies heel goede dingen hebt gedaan, dingen waar je je goed over voelt, zijn er ook tussenkomsten dat je aan jezelf twijfelt. Dat ik me afvraag: ‘Had ik niet meer kunnen doen? Heb ik de juiste dingen gezegd?’ En die dingen blijven ook knagen. Het aantal gewonden was zo groot, dat we op een bepaald moment niet wisten over wie we ons eerst moesten ontfermen. Dat zijn hartverscheurende keuzes die je moet maken. Ik ga naar die persoon en dan laat ik die andere liggen.”

Maakt die onzekerheid hem niet nog een grotere held? Niet volgens Lowel. “Je wikt en weegt de goede dingen.”

“Iets constructiefs doen na overlijden van dochter”

De Indiase stewardess Nidhi Chaphekar was ook erg onder de indruk van de manier waarop Lowel een klein jongetje bijstond. De energie hiervoor haalde Lowel uit de dood van zijn eigen dochter van 9 jaar. Ze kwam in 2003 in een verkeersongeval om het leven. “Daarna word je geconfronteerd met diepe vragen over leven, dood, zingeving, het lot en godsvragen. Ik heb toen een sabbatperiode aangevraagd en toen ben ik tot de conclusie gekomen: ik moet met dat pakketje iets doen, ik wil er iets constructiefs mee doen.”

“Een indrukwekkend verhaal. Ik weet dat je het niet graag hoort, maar ik wil het toch zeggen: je bent een superheld” besluit Sofie Lemaire.

Luister naar het gespek met Luc Lowel:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet