Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Mannen kunnen ruiken of een vrouw opgewonden is (zegt onderzoek van de Universiteit van Kent)

di 10 mrt. - 11:32

Aan de Universiteit van Kent deed men een bijzonder onderzoek met hometrainers, erotische films, foto's van tropische vogels en vrouwenzweet.
© Sarah Cervantes (via Unsplash.com)

Het was een bijzonder onderzoek dat de ‘University of Kent’ onlangs deed: men liet studentes op een hometrainer los om zich in het zweet te werken. Vervolgens kregen ze erotische filmfragmenten en foto’s te zien: de film ‘9 songs’ bijvoorbeeld, een stripact van acteur Channing Tatum en expliciete naaktfoto’s. Enkele dagen later gebeurde het experiment opnieuw, maar liet men hen een documentaire zien over bruggen bouwen, een film over breien en foto’s van tropische vogels.  Telkens werden er zweetstaaltjes genomen, en legde men ze aan mannen voor. Zij moesten zeggen of ze het opwindend vonden, en vertellen of ze zich er opgewonden door gingen voelen.

En wat bleek? Mannen vonden het zweet inderdaad aantrekkelijker en meer sexy, wanneer vrouwen naar erotische films gekeken hadden. “In één van de studies rapporteerden ze zelf ook meer seksuele opwinding” zegt seksuoloog Erick Janssen (KU Leuven), die het onderzoek bestudeerde voor ‘Nieuwe Feiten’.

"Lichaamsgeuren bevatten heel wat informatie"

Janssen: “Lichaamsgeuren bevatten heel wat informatie, en dat weten seksuologen ook klinisch gezien. Want soms komt het voor dat een koppel problemen heeft omdat een van de twee zegt dat de andere niet goed ruikt. Dat is natuurlijk heel moeilijk om te veranderen.”

Ook andere emoties, zoals angst en verdriet kan je ruiken trouwens. Daar gebeurde in het verleden ook heel wat onderzoek naar.  “Er begint meer een meer evidentie voor dat soort effecten gevonden te worden.”

Zenden mannen ook dit soort signalen uit? “Er zijn inderdaad ook studies gedaan waarbij vrouwen het zweet van mannen voorgelegd kregen. En daar zijn inderdaad ook effecten gevonden”

Kritisch

Toch is Janssen wat kritisch. “Wat deze studies betreft, is er één ding wat het ingewikkeld maakt. En daarom weet ik niet helemaal zeker of het per se seksuele opwinding is die werd gecommuniceerd. Want er kunnen ook andere dingen doorgegeven worden, zoals verschillende emotionele toestanden. Uit ons eigen onderzoek over seksuele opwinding weten we ook dat mannen en vrouwen vaak heel wat verschillende reacties kunnen hebben op seksuele films.”

Dit onderzoek werd ook gedaan in een laboratorium waar iedereen schoon gewassen was. De realiteit is soms anders.

Meer informatie over het onderzoek vind je hier

Beluister het gesprek met Erick Janssen:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet