Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Marc Van de Looverbosch lanceert podcast ‘De Voorzitters’: "De voorzitter van Vlaams Parlement is geen bloempotfunctie"

ma 6 dec. - 5:07

In de Radio 1-podcast ‘De Voorzitters’, in samenwerking met het Vlaams Parlement, gaat oud-politiek journalist Marc Van de Looverbosch op pad met de vier (oud-)voorzitters van het Vlaams Parlement. De mannen en vrouwen die vooraan zitten en 124 parlementsleden in het gareel houden.
© VRT

50 jaar Vlaams Parlement 

"Norbert De Batselier (Vooruit) is van 1995 tot 2006 voorzitter geweest", begint Van de Looverbosch. En 1995, dat is - met één jaar vertraging door corona - 25 jaar geleden. Dit jaar is het ook ’50 jaar Vlaams Parlement’. In 1981 heette dat Vlaams Parlement nog Cultuurraad. Nu pikken we in op dat eerste rechtstreeks verkozen parlement.”

“We gaan het rijtje af”, gaat Van de Looverbosch verder. “We beginnen dus bij De Batselier, hij werd opgevolgd door Marleen Vanderpoorten (Open-VLD), en zij is het minst lang voorzitter geweest, drie jaar om precies te zijn. Na Vanderpoorten komt Jan Peumans (N-VA), die het tien jaar volgehouden heeft. Nu is Liesbeth Homans (N-VA) de voorzitter, dus zij komt ook aan het woord.”

Fier

Deze podcast is in samenwerking met het Vlaams Parlement. Om het politieke evenwicht wat te bewaren, wordt elke (oud-)voorzitter gekoppeld aan een ander parlementslid. “We hebben Tinne Rombouts (CD&V), die in 2004 als heel jong parlementslid in het parlement komt, gekoppeld aan De Batselier, die nog even voorzitter was. Een heel speciale ontmoeting.”

“Verder wordt Vanderpoorten gekoppeld aan Sam van Rooy van Vlaams Belang, dat geeft dan wat gensters. Meyrem Almaci (Groen) zit in de zetel bij Homans en Peumans praat met Jos D’haese (PVDA)”, zegt Van de Looverbosch.

“Ik heb bij alle vier de voorzitters een enorme fierheid gevoeld dat ze voorzitter mochten zijn. Het is geen bloempotfunctie. Nee, het is de man/vrouw die 124 parlementsleden in het gareel moet houden. Parlementsleden die allemaal denken dat ze het politieke warme water hebben uitgevonden en dat ook willen etaleren. Je moet wel uit goed hout gesneden zijn om dat te kunnen."

Is 124 te veel?

Een onderwerp dat in alle gesprekken aan bod komt, is het aantal parlementsleden. Op vandaag zijn dat er 124. Alle (oud-)voorzitters zijn het er eigenlijk over eens dat 124 te veel is. “Het gaat dus ruim over de partijgrenzen heen, maar gaan ze ook effectief dat getal omlaag brengen?”

“Je kan daar om het even welk getal opplakken, maar dat betekent ook dat partijen zitjes moeten afgeven. En als er één ding is dat politici niet graag doen, dan is het wel hun zetel afstaan. Kijk naar de Senaat, daar is een heel slecht compromis uitgekomen omdat die senatoren niet graag weggaan natuurlijk.”

Liesbeth Homans heeft een beetje heimwee naar Antwerpen

In de eerste aflevering gaat Van de Looverbosch op pad met de huidige voorzitter Liesbeth Homans. “Zij is samen met de N-VA en vroeger de Volksunie gegroeid. Dan ging ze aan de slag als parlementair medewerker, vervolgens zat ze in de Gemeenteraad van Antwerpen, het OCMW, … dan is ze parlementslid geworden, minister, drie maanden minister-president en nu voorzitter. Dan denk je, wat is de volgende stap?”

“Maar nee, zei Homans, ik deed eigenlijk het schepenambt in Antwerpen heel graag. Hoewel ik dit voorzitterschap ook met heel veel plezier doe. Dus wie weet is dat een uitnodiging voor de gemeenteraadsverkiezing van 2024 wanneer ze geen voorzitter meer is”, besluit Van de Looverbosch.

Luister hier naar alle afleveringen van ‘De Voorzitters':

Beluister het gesprek met Marc Van de Looverbosch via Radio 1 Select.

Alle afleveringen van De Voorzitters hoor je deze week ook in 'Zandman'.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet