Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Marc Van de Looverbosch: “Tom Meeuws weghalen zou SP.A in grote problemen storten”

wo 17 jan. - 7:04

Het ontslag van Tom Meeuws aanvaarden was voor de SP.A in Antwerpen amper een optie. “Dan moesten ze op zoek naar een opvolger. In plaats van een oplossing zou er dan een groot probleem zijn gerezen.” Dat zegt politiek journalist Marc Van de Looverbosch die gisteren de wacht hield bij het partijbestuur in Antwerpen.
Tom Meeuws (foto © Belga)

Tom Meeuws trok gisteravond om 20 uur naar het SP.A-bestuur om er zijn ontslag in te dienen als Antwerps voorzitter. Maar coup de théâtre, om 0.30 uur, toen Meeuws naar buiten kwam met de mededeling dat het lokale partijbestuur zijn ontslag niet aanvaard had.

“Heel uitdrukkelijk met het partijbestuur achter zich, kondigde hij aan dat het bestuur unaniem aan hem gevraagd had dat hij zou aanblijven”, zei Marc Van de Looverbosch hierover in De Ochtend. Samen met andere journalisten had hij 4,5 uur staan wachten terwijl het partijbestuur binnen op Meeuws had zitten inpraten en zitten nadenken over wat er nu moest gebeuren.

Van de Looverbosch hoorde Meeuws afgelopen nacht verklaren dat de SP.A de moddercampagne beu is. “Men weigert de vijand het hoofd van Tom Meeuws op een zilveren schoteltje aan te bieden”, want dat is wat mogelijk met een lek naar de pers werd beoogd. Gisteren werd namelijk duidelijk waarom Meeuws bij als directeur bij de De Lijn in Antwerpen is vertrokken: wegens financiële onregelmatigheden.

Vergeven

Ondanks zijn brokkenparcours, worden de fouten die Meeuws heeft gemaakt, hem blijkbaar vergeven. “De dingen wegen blijkbaar niet genoeg om hem zomaar op te geven”, besluit Van de Looverbosch. De VRT-journalist herinnert eraan dat Meeuws bij de socialisten op het schild werd gehesen na het vertrek van oud-burgemeester Patrick Janssens, die de partij in Antwerpen in puin had achtergelaten.

“Tom Meeuws werd binnengehaald als witte ridder, die alles ging oplossen. Dat is ook gebeurd: hij heeft rust gebracht in de afdeling, is erin geslaagd om goede gesprekken te voeren met Wouter Van Besien om met Groen op een lijst te gaan staan en dan meteen te zeggen dat hij als SP.A-boegbeeld op de derde plaats van die lijst te gaan staan.”

“Hem nu weghalen zou die partij opnieuw in grote problemen storten”, analyseert Van de Looverbosch. “Want dan moesten ze opnieuw op zoek naar een opvolger, een alternatief voor Tom Meeuws. Daardoor zou er in plaats van een oplossing een nieuw probleem zijn gerezen. Dat wilden ze vooral niet.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet