Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Marc Van Ranst over AstraZeneca en Zuid-Afrikaanse variant: "Taskforce Vaccinatie zal nieuwe informatie bekijken"

ma 8 feb. - 7:26

Zuid-Afrika schort zijn corona-vaccinatieprogramma voorlopig op. Normaal zou daar deze week gestart worden met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca, maar uit een eerste kleinschalige steekproef zou blijken dat dat vaccin slechts een beperkte bescherming biedt tegen milde ziekteverschijnselen door de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Marc Van Ranst vindt dat "geen goed nieuws", maar panikeert niet.
© Thierry Roge (Belga)

Zuid-Afrika schort zijn vaccinatiecampagne tijdelijk op. Dat maakte de regering bekend. Bedoeling was om de komende dagen van start te gaan met een miljoen vaccins die zijn ontwikkeld door de universiteit Oxford en AstraZeneca, maar uit de voorlopige resultaten van een kleinschalige studie bij meer dan 2.000 mensen - die nog geen peerreview kreeg - blijkt dat het vaccin slechts een beperkte bescherming biedt tegen milde ziekteverschijnselen door de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Of het vaccin wel beschermt tegen ernstige ziekte en hospitalisatie is nog niet geweten.

Hoe zit het met de andere vaccins en hun doeltreffendheid? "De andere vaccins beschermen wel tegen de Zuid-Afrikaanse variant, AstraZeneca niet" reageert Marc Van Ranst in 'De Ochtend'. "In Zuid-Afrika is dat een groot probleem, want daar is die variant ontstaan - daarom noemen ze 'm ook zo - en is ze zeer frequent aanwezig. Bij ons is dat import. We hebben bijvoorbeeld een uitbraak gehad in Oostende. Als we kijken naar de surveillantie dan zien we dat 0,2% van de stammen die variant heeft. Dat is weinig, maar je wil dat onder controle houden", weet Van Ranst. 

Nieuw (kleinschalige) studies wijzen intussen ook uit dat een tweede prik van AstraZeneca de werkzaamheid zou verhogen ALS je meer tijd laat tussen de eerste en tweede vaccinatie. "Dat betekent dat je die 28 dagen ertussen wat rustig en beter wat langer aanhoudt. Dat lijkt een redelijk groot verschil te maken. Maar wederom: de studies zijn niet op zeer grote aantallen getest. De volgende dagen, weken en maanden zal daar meer duidelijkheid over komen", benadrukt Van Ranst.  Hij stelt dat in ons land de Taskforce Vaccinatie de nieuwe informatie zal bekijken en desnoods de strategie zal aanpassen.

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet