Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Margaux is aseksueel: “Vooral voor mijn partner hard”

di 23 apr. - 21:59

Jarenlang dacht Margaux dat ze hormonale problemen had. Uiteindelijk bleek ze aseksueel te zijn. In ‘De Wereld van Sofie’ vertelt ze hoe zij en haar partner daarmee omgaan.
© Pexels

“Geremd om een leuke avond te hebben”

Op slag verliefd was Margaux, toen ze elf jaar geleden haar vrouw leerde kennen. De verloving kwam al vrij snel, en ondertussen zijn ze al tien jaar getrouwd.  Toen wist Margaux nog niet dat ze aseksueel was, al had ze wel door dat er ‘iets anders’ was. Zo was er ook in vorige relaties wel die verliefdheid, maar geen lust.

“Het is voor mij erg moeilijk, of zelfs bijna niet mogelijk, om verlangens op te wekken” vertelt ze in ‘De Wereld Van Sofie’.  Margaux geniet wel van knuffelen en romantiek, maar vaak was ze “geremd om een leuke avond te hebben”. Uit angst dat er meer verwacht werd.

Het verdict: aseksueel

Margaux dacht aanvankelijk dat het een hormonale kwestie was, maar na een uitgebreid doktersonderzoek bleek dat niet het geval te zijn: “de hormonen waren juist, alles was juist.”  Vervolgens zocht ze een psycholoog op, en bij de eerste sessie kwam al meteen de term ‘aseksueel’ naar boven.  Het was een grote schok, vooral voor haar partner.  Hormonale of andere lichamelijke problemen hadden mogelijk nog kunnen verholpen worden, “maar nu was er geen zicht op evolutie.”

Of er een kans was dat de partner van Margaux haar wou verlaten? “Daar was nooit geen sprake van. We hebben dezelfde avond heel veel gepraat, en besloten om hulp te zoeken als koppel. Om een manier te vinden waarop we beiden gelukkig zijn.”

In therapie

Vandaag is Margaux nog altijd met haar partner in therapie. “Dat begon met een driewekelijkse sessie, die vooral draaide rond het ontdekken van het lichaam. We gaan nog altijd op gesprek, en we krijgen opdrachten. Of we vinden zelf dingen uit, waarover we onze bevindingen vertellen. Seks hebben is moeilijk voor mij, maar dat wil niet zeggen dat ik dat niet kan geven aan mijn partner.  We moeten hier blijven aan werken, zodat mijn partner ook gelukkig is.”

Margaux heeft dus seks, al is dat wellicht niet zo frequent als een koppel zonder deze problematiek, “en het is wel veel meer dat ik mijn partner bevredig dan zij mij. Dat gebeurt bijna nooit.”

Voor Margaux zouden die vrijpartijen zelfs helemaal niet ‘moeten’, “maar als je samenwoont met iemand die die lustgevoelens heeft, kan dat niet. Dan gaat je relatie kapot. Dus ik vind het wel goed dat het er is.”

“Werkrelatie”

Margaux omschrijft zichzelf en haar partner als gelukkig.  Al is haar relatie er eentje met ups en downs. “We zitten in een werkrelatie. We moeten er iedere dag aan werken, en nemen niets vanzelfsprekend, wat bij andere koppels wel het geval is. Maar dat is net onze sterkte, en dat brengt ons zo dicht bij elkaar” besluit ze.

Beluister de reportage van Lotte De Caluwe:

Polygamie, polyamorie, aseksualiteit. 'De Wereld van Sofie' had het over liefde in al zijn facetten. De integrale uitzending hoor je hier.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet