Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

“Marie De Groodt-Lasseel is een enorm gerespecteerde dame. Maar voorlopig zonder straat, wat toch echt niet zou mogen”

ma 3 feb. - 9:18

Ken je Marie De Groodt-Lasseel? Ze was de eerste vrouwelijke rector van Europa en een vrouw met een ongelooflijk academisch palmares. Toch heeft ze nog geen straat die naar haar vernoemd werd. Linde Merckpoel wil daar verandering in brengen.
Linde Merckpoel

Al enkele maanden voert Sofie Lemaire actie om meer straten naar opmerkelijke vrouwen vernoemd te krijgen. Ze trok daarvoor al naar verschillende grote Vlaamse steden. Radio 1 wil nu ook de gemeenten en kleinere steden aanporren om zeker mee op de kar te springen. Zo bieden we campagnemateriaal aan, om promotie te maken voor ‘Meer vrouw op straat’.

Ook Linde Merckpoel voert mee promotie, en meer bepaald voor Marie De Groodt-Lasseel: “Ze was de eerste vrouwelijke rector van Europa. Eind jaren ’70 was ze rector van het RUCA.”

Marie De Groodt-Lasseel  heeft een ongelooflijk academisch palmares en was gerespecteerd in binnen- en buitenland, zegt Merckpoel in ‘De Ochtend’. “Haar vakgebied was celbiologie en weefselleer, en ze heeft ook meegewerkt aan het uitwerken van een nieuw soort microscoop. Kortom: het is een enorm gerespecteerde dame in de academische wereld. Maar voorlopig zonder straat, wat toch echt niet zou mogen.”

Waar die straat dan moet komen? In Edegem bijvoorbeeld, waar Merckpoel zelf woont. “Ze heeft er jarenlang gewoond, en is er ook gestorven. Maar Wilrijk is ook een optie. Twee straten is nog beter dan één straat.”

“Misschien kan ze voor beide familienamen wel een straat krijgen” besluit Xavier Taveirne. “We zijn zeer goed in compromissen in dit land.”

Beluister het gesprek met Linde Merckpoel in 'De Ochtend':

"Ze was een zeer bevlogen lesgeefster"

Professor Jean-Pierre Timmermans heeft Marie De Groodt-Rosseel goed gekend: ze was zijn promotor. In 'De Wereld van Linde" blikte hij terug op haar carrière en persoonlijkheid.

Herbeluister het gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet