Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Boshut

Mauro Pawlowski: “Op een keer ga ik voor een tijdje verdwijnen. Zonder drama, in alle rust.”

za 17 jul. - 7:31

Deze week ontvangt Annemie Peeters muzikant Mauro Pawlowski in haar boshut in het Pijnven in Hechtel-Eksel. Gelukkig bevindt onze boshut zich in de Limburgse Kempen, waar er minder wateroverlast is. Mauro, dat is Evil Superstars, Maurits Pauwels, Gruppo Di Pawlowski, dEUS, en dan hebben we nog zoveel andere muzikale project niét genoemd. Heeft hij nood aan een publiek en applaus? Of kan hij overleven met zijn gitaar, alleen in een boshut? Dat is de vraag waar Annemie een antwoord op zoekt.
Mauro Pawlowski en Annemie Peeters in het Limburgse Pijnven

Herbeluister deze uitzending:

De boshut doet Mauro Pawlowski denken aan een James Bond-film: “Een plek waar de slechterik de verwoesting van de aarde voorbereidt.” Mauro kent de streek rond Het Pijnven goed: hij is geboren in Koersel, als mijnwerkerszoon van een Poolse vader en een Italiaanse moeder. Mauro: “Ik ben de vrucht van een rockband. Mijn vader speelde in een groepje met de broers van mijn moeder. Vanaf het moment dat mijn grootvader, nono, doorhad dat er geflirt werd, mocht mijn vader niet meer binnen. Tijdens de repetities moest hij vervolgens buiten staan, naast het open raam, regen of geen regen. Hij kreeg wel een bord spaghetti of een koffie via het raam.” Hij heeft veel mooie herinneringen aan zijn jeugd tussen de mijnterrils: “We gingen er fietsen, terwijl dat eigenlijk niet mocht en mijn nonkels schoten op de muskusratten en sjeesden er met de auto rond. Andere tijden.” lacht Mauro.

Terug naar Limburg

“Ik wil terug naar Limburg!” Het is een lied dat Mauro bij live optredens van z’n alter ego Maurits Pauwels regelmatig ten berde brengt. “Adieu beste vrienden, uit de kunst en politiek… ik heb het hier ondertussen wel allemaal gezien, ik ga terug naar Limburg, richting toekomst van toen.” In hoeverre meent hij dat ook?  “Als ik het lied breng, roep ik achteraf altijd: ‘van mijn leven niet!’ Het lied is meer gericht naar de geforceerde mensen uit de showbizz.”

Mauro vult aan dat die showbizzwereld voor hem niet altijd hoeft, en dat hij soms nadenkt over een afscheid: “Ik heb al een tijdje het gevoel dat ik stilletjes uit die scene moet uittreden, om geen uitslovend muzikant te blijven. Ik denk dat het er wel eens van gaat komen… Dan verdwijn ik gewoon voor een tijd, zonder drama, in alle rust.” Muziek is voor Mauro dan ook geen missie, het is gewoon wie hij is: “Ik maak muziek omdat ik muzikant ben, ik heb geen roeping zoals sommige van mijn collega’s. Al kan het wél zijn dat ik per ongeluk al eens gefilosofeerd heb over wat ik doe.”

Boswachter Eddy over bomen kappen

Deze week krijgen Annemie het gezelschap van twee boskenners. Naast boswachter Eddy, die er zoals elke week bij is, brengt ook Jos Vandervelden, eindredacteur van De Wereld Vandaag op Radio 1, een bezoekje aan de boshut. Jos vertelde dat hij samen met zijn vader hout kwam kappen van bomen die geveild werden voor particulieren. Houtkap blijft een erg gecontesteerd thema, maar toch blijft het een erg duurzaam product, vertelt Eddy: “Hier wordt elke boom die wij kappen streng gecontroleerd. We doen niet aan bosroof, we willen een mooi jong, gemengd bos krijgen, met loofhout en dennenhout.” Toch heeft Jos Vandervelden ook een bezorgdheid over de houtkap in het Pijnven. De geur van de dennenbomen is heel nostalgisch voor hem. Hij vreest dat er over honderd jaar geen dennen meer zullen zijn door de kap van grote gebieden. Gelukkig kan Eddy hem geruststellen dat dat zeker niet zal gebeuren.

Twee paljassen, Remo en Mauro

Ook Mauro Pawlowski kreeg de vraag: Wie zou je een tijdje bij je verdragen in de boshut? Daarop antwoordde Mauro: “The wild man of Limburg: Remo Perrotti!” De vreugde is groot bij de twee paljassen (Limburgs dialect voor citémensen onder elkaar, nvdr.) wanneer ze elkaar terugzien. Remo en Mauro zijn collega-muzikanten en vormden samen de band ‘Wall Streets’. Remo maakt ook documentaires en in dat verband heeft hij nog een primeur in petto voor Mauro in de boshut: “Mauro speelt eigenlijk een rol in mijn volgende documentaire, maar dat weet hij nog niet echt.” 

De documentaire waar Mauro een rol in speelt: WE TWO - LA BANDA ITALIANA krijgt een première weekend op 15 en 16 januari in de Muze in Heusden-Zolder op 15 en 16 januari.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet