Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Meer empathie en sensitiviteit zouden ons leven een stuk draaglijker maken"

zo 15 apr. - 2:13

Beeldend kunstenaar Sofie Muller pleit voor meer sensitiviteit in onze samenleving. Voor haar beeldhouwwerken gebruikt ze bewust gekwetste en gehavende stenen zoals albast. "Net als de menselijke huid is het redelijk kwetsbaar. Mensen vinden soms hun eigen kwetsuren terug in een beeld."
Sofie Muller

Dat Sofie Muller kunstenares zou worden, stond in de sterren geschreven. Zowel langs moeders als vaders kant was de liefde voor esthetiek in de familie groot. “Na mijn humaniora ging ik naar Sint-Lucas. Na de eerste dag al zei ik: ‘hier ga ik nooit meer weg’.”

De switch naar beeldhouwkunst maakte ze nog maar drie jaar geleden. Enerzijds door de fascinatie voor een zestiende-eeuwse piëta in haar eigen kunstcollectie. Anderzijds door de scheiding met haar partner. “Zo’n radicale wending in je leven, zeker als je zo lang samen bent. Ik heb me volledig op het steenkappen en de studie van beeldhouwkunst gesmeten.”

Menselijke kwetsuren

Zo kwamen haar reeksen van albasten beelden tot stand, intussen 58 stuks. De keuze voor de kwetsbare steen albast maakt ze heel bewust. “Het is geen perfecte, courante steen zoals andere beeldhouwers zoeken, maar een steen die van nature kwetsuren heeft."

(Lees verder onder de foto)

Foto© Sofie Muller

Foto© Sofie Muller

Die kwetsuren lijken op littekens van de mens, verduidelijkt Muller. "De steen leunt dicht aan bij menselijke huid: de aders, soms met roze tinten en met een lichtdoorlatend karakter. Net als de huid is het redelijk kwetsbaar, dat is een perfecte basis om te vertrekken voor mentale portretten."

Onder de mat

Die kwetsbaarheid zorgt soms voor herkenning. "Er zijn mensen die hun eigen kwetsuren terugvinden in een beeld." Voor anderen zijn de beelden te hard, wat samenhangt met onze harde, competitieve samenleving volgens Muller. "Gevoelens mogen niet ter sprake komen en onze wonden moeten we onder de mat schuiven."

Hoogsensitiviteit is een kwaliteit, als je het in je leven toelaat

"Terwijl meer empathie en sensitiviteit ons leven een stuk draaglijker kunnen maken. Hoogsensitiviteit is een kwaliteit, als je het in je leven toelaat."

Herkent ze kenmerken van hoogsensitiviteit in zichzelf? "Ik vind het ongelofelijk gevaarlijk om mensen te labelen en in hokjes te stoppen. Het wordt bijna als ziektebeeld voorgesteld, waar velen zich achter verschuilen. Dan zeggen ze, 'ik kan dit niet, want ik ben hoogsensitief'."

Ik vind het ongelofelijk gevaarlijk om mensen te labelen en in hokjes te stoppen

"Ik herken enkele zaken", geeft ze voorzichtig toe. "Maar ik wil geen etiket op mijn voorhoofd gekleefd zien." 

Herbeluister het hele gesprek in Touché:

Het werk van Sofie Muller is te bewonderen tijdens de voorstelling van De Grote Levensvragen op vrijdag 20 april in Bornem en zaterdag 21 april in Herent. Haar volledige atelier is te zien in een solotentoonstelling op Art Brussel van 19 tot 22 april in Tour & Taxis.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet