Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Meer kans op slokdarmkanker voor drinkers van hete thee?

do 21 mrt. - 1:37

Wie veel hete thee drinkt, heeft dubbel zo veel kans op slokdarmkanker. Dat blijkt uit Iraans onderzoek. Ongerust? Dokter Pattyn (UZ Gent) nuanceert.
© Pexels

“Het is onderzoek dat al jaren bezig is, het zijn geen volledig nieuwe feiten” reageert dokter Piet Pattyn van het UZ Gent in ‘Nieuwe Feiten’. Hij nuanceert ook meteen: “Het gaat om flinke theedrinkers, en thee die boven de 65 graden is”.  Dat is erg warm, het zit tegen de pijngrens aan, zegt Pattyn.

En wat met koffie?

“Temperatuur kan een beschadigend effect geven op het slijmvlies, waardoor er meer carcinogenen vanuit de thee of koffie kunnen binnendringen in de slokdarm. Het kan rechtstreeks het kernmateriaal van de cellen kapotmaken” zegt Pattyn. Hij vernoemt expliciet ook koffie, al spitste het Iraans onderzoek, dat 10 jaar duurde, zich vooral toe op thee (Iran is een land waar veel thee gedronken wordt).

Het is ook niet duidelijk of de thee zelf (groene of zwarte thee bijvoorbeeld) een belangrijke rol in speelt, “maar de temperatuur zou het belangrijkste zijn”. Waarom men niet precies weet welke rol de theesoort speelt? “Omdat precies degenen die de hoogste temperatuur nemen, ook het meeste thee drinken.”

Bevatten thee en koffie dan ook veel kankerverwekkende stoffen? De thee zelf is waarschijnlijk niet de oorzaak, maar bij het productieproces van thee en koffie zijn bepaalde hydrocarbonen aanwezig die toxisch zijn voor het slijmvliesmateriaal van de slokdarm, reageert Pattyn.  "Er zijn zelfs artikels waar men spreekt over hete spijzen." Maar hoe het met soep zit is nog niet helemaal duidelijk: “Daar moeten we nog een studie over maken. Dat zal boeiend worden”.

Combinatie van factoren

“Maar laat het ons ook een beetje relativeren” besluit Pattyn. “Het is niet een frequent voorkomende tumor.  Als die verdubbelt in aantal is het nog altijd weinig.” We moeten er ook rekening mee houden dat mensen die erg veel hete thee drinken, mogelijk ook rokers kunnen zijn, of mogelijk ook veel alcohol drinken. “Dikwijls is het een combinatie van verschillende factoren die toxisch kunnen zijn voor de slokdarm. Maar thee drinken van boven de 65 graden, en dat ineens binnendrinken, zou ik niemand aanraden."

Beluister het integrale gesprek met dokter Pattyn:

Meer weten over het onderzoek? Check ook https://scienceblog.cancerresearchuk.org

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet