Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Meer vrouw op straat

wo 27 feb. - 2:11

“Meer vrouw op straat”. Die strijd gaat Sofie Lemaire aan. Het aantal straatnamen dat naar vrouwen genoemd zijn, is zeer beperkt. Uit een telling in acht grote Vlaamse steden blijkt dat van alle straten die de naam van een persoon kregen, er 85% naar een man werden genoemd, en 15% naar een vrouw. Een warme oproep aan gemeente- en stadsbesturen om vergeten vrouwen uit de vergetelheid te halen en zichtbaar te maken op straat. Het resultaat zie je volgend jaar op Canvas. En hopelijk op straat.
meer vrouw op straat

Hoe komt het dat er zo’n schrijnend tekort is aan “vrouwen op straat”? Professor Karen Celis is gespecialiseerd in gender en politiek (VUB). Hoe schat zij de haalbaarheid en wenselijkheid van de campagne in?

Een gloednieuw boek is “Wijvenwereld. Vrouwen in de middeleeuwse stad” van Jelle Haemers, Chanelle Delameuilleure en Andrea Bardyn. Die laatste mag ons beeld van de vrouw in de middeleeuwen komen bijstellen, want heel wat stereotypen blijken niet te kloppen. Zo waren er al meer “coopwijven” - zakenvrouwen - dan je zou denken.

In Gent zijn de laatste jaren bewust een aantal straten genoemd naar vrouwen die misschien niet meteen een belletje doen rinkelen maar waar een indrukwekkend verhaal achter schuilgaat. Louisa d’Havébrug, naar de oorlogsheldin, de Jenny Tanghestraat naar de actrice, of het Antoinette Vandeputtepad naar het legendarische “kroakemandelwijveke”. Reporter Ward Bogaert ging op wandel met stadsgids Lut De Paepe.

Respectabele heerschappen als Schopenhauer, Baudelaire, Nietzsche deden de grofste misogyne uitspraken over vrouwen: 'Er is geen vrouw die deugt', ‘vrouwen zijn beesten die men moet opsluiten, slaan en goed voeden’, of ‘als je naar de vrouwen gaat, vergeet de zweep dan niet’. Hoe het kwam dat veel geniale geesten er een bedenkelijk vrouwbeeld op nahielden, vragen we aan auteur Jan Van den Berghe.

Sommige uitvindingen die vrouwen deden werden schaamteloos geclaimd door mannen. Vincent Byloo zorgt voor eerherstel voor onder andere Mary Anderson, de vrouw de ruitenwisser uitvond.

 

Beluister de volledige uitzending: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet