Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Meer water verbruiken = meer betalen: helpt dat echt water besparen?

wo 17 aug. - 9:33

Meer betalen voor het kraanwater dat je extra verbruikt, bovenop je normale verbruik, is dat een goede maatregel om schaarste tegen te gaan? Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx ziet alleszins graag de tarieven voor het meerverbruik van water stijgen. "Je gaat er dan van uit dat de prijs een invloed heeft op het waterverbruik, maar dat valt nog te bezien", zegt Carl Heyrman, algemeen directeur van koepelorganisatie AquaFlanders.
Spelen met water

In tijden van aanhoudende hitte en droogte duiken geregeld verschillende tips en voorstellen op over hoe om te gaan met water. Zo kunnen we een eventuele waterschaarste vermijden of makkelijker het hoofd bieden. Volgens Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx moeten bedrijven en gezinnen meer gestimuleerd moeten om hun waterverbruik te beperken.

Er zijn doortastende en structurele maatregelen nodig, zegt Berx. De beschikbaarheid van water is laag, water is een kostbaar goed en er moet een juiste prijs voor betaald worden. Ze vraagt zich af of de tarieven voor het meerverbruik van water, dus wat je méér verbruikt bovenop het normale verbruik, niet naar omhoog moeten.

Zou dat een effectieve maatregel zijn? Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders, de koepelorganisatie van Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, reageert in 'De Ochtend'.

Welke watertarieven zijn er?

Ongeacht het waterbedrijf waar je klant bent bestaan er twee tarieven: een basistarief en een comforttarief, zegt Carl Heyrman. "Het basistarief geldt voor een basisverbruik van 30 m³ per wooneenheid per jaar, plus 30m³ per persoon per jaar die er gedomicilieerd is. Daarnaast is er het comforttarief, dat geldt voor alles wat je bovenop het basisverbruik verbruikt. Het comforttarief is twee keer het basistarief."

30 m³ per jaar komt overeen met ongeveer 82 liter water per dag. "Dat is iets minder dan het gemiddelde kraanwaterverbruik in Vlaanderen van 86 tot 87 liter water per persoon per dag", zegt Heyrman. Wie het heeft over meerverbruik van kraanwater, kijkt al snel naar zwembaden. "Heb je een zwembad, dan ga je allicht over dat basisverbruik, en dan voor wat je dan meer verbruikt, betaal je nu het dubbele."

De exacte bedragen die je voor het basis- en het comforttarief betaalt, hangen af van het waterbedrijf waar je klant bent. Die bedrijven stellen elk hun eigen tariefplannen op. "Algemeen betalen klanten in Vlaanderen tussen 1,5 en 4,5 euro per m³ voor het basistarief. Het comforttarief ligt dan dubbel zo hoog."

Lees verder onder de foto

Hoe worden die tarieven bepaald?

Tarieven voor kraanwater worden vastgelegd voor een periode van telkens zes jaar. De waterbedrijven stellen tariefplannen op die na een financiële revisie, goedkeuring door vennoten en een consultatieronde bij abonnees worden voorgelegd aan de WaterRegulator van de Vlaamse Milieumaatschappij. Die regulator moet de plannen al dan niet goedkeuren. Momenteel werken de waterbedrijven aan de tariefplannen voor de periode 2023-2028. "Het is allicht in dat kader dat provinciegouverneur Berx haar voorstel heeft gedaan", zegt Heyrman.

De bedragen voor het basis- en het comforttarief verschillen van waterbedrijf tot waterbedrijf. "Dat heeft onder meer te maken met de topografische kenmerken van het gebied waar het waterbedrijf werkt", legt Heyrman uit. "Is dat bijvoorbeeld vlak of hellend, loopt het water bij wijze van spreken van boven naar beneden? Of moet het opgepompt worden, wat veel stroom verbruikt? Dat zal zich ook vertalen in de prijszettingen."

Als er schaarste dreigt, gaan prijzen omhoog, is de economische redenering. Geldt dat ook voor de watertarieven? "We doen het al met al nu al niet slecht, maar we moeten rekening houden met de droogte en de bijkomende voorzieningen en investeringen", zegt Heyrman. In de tariefplannen die momenteel voorliggen, wordt gekeken naar een stijging van 10 tot 20 procent van het basistarief tegen 2028. "Dat gaat telkens over een paar procenten per jaar."

Zullen hogere tarieven een impact hebben?

Een hoger comforttarief voor het meerverbruik van kraanwater om waterschaarste tegen te gaan, hoe effectief is dat? "Men gaat er in die redenering van uit dat de prijs een invloed heeft op het waterverbruik", zegt Heyrman. "Hoe hoger de prijs, hoe lager het verbruik. Dat valt nog te bezien. Er bestaat ook zoiets als de prijs-inelasticiteit van water, wat erop neerkomt dat de prijs van water eigenlijk weinig invloed heeft op het verbruik. Dat is al in onderzoek naar voren gekomen."

Er bestaat ook zoiets als de prijs-inelasticiteit van water, wat erop neerkomt dat de prijs van water eigenlijk weinig invloed heeft op het verbruik.

Een hogere prijs zal mensen met andere woorden niet noodzakelijk minder water doen verbruiken. Maar het zal wel impact hebben, denkt Heyrman. "Mensen die een zwembad hebben, zullen misschien twee keer nadenken voor ze hun water verversen, of wie zijn tuin wil gaan besproeien. De tarieven voor een hoger volume tellen natuurlijk wel door. Maar voor een gemiddeld gebruik speelt die waterprijs eigenlijk niet zozeer een rol in spaarzaamheid."

Heyrman adviseert om nog meer in te zetten op sensibilisering. "Als we kijken naar het waterverbruik in Vlaanderen, doen we al het redelijk goed in vergelijking met onze buurlanden. Daar moeten we verder op blijven inzetten, op het verstandig omgaan met kraanwater."

Zelfscan water

Via de website van AquaFlanders kan je de zelfscan water invullen, een gratis online tool waarmee je op een laagdrempelige manier je waterverbruik in kaart kan brengen. Je krijgt vervolgens tips voor kleine en grote aanpassingen om kraanwater te besparen.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet