Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Meghan Markle vertelt over donkere gedachten en suggereert racisme in koninklijke familie: "Gesprek over kleur Archie"

ma 8 mrt. - 7:02

Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, heeft in haar interview aan Oprah Winfrey verteld dat er in het Britse koningshuis gesprekken waren over de huidskleur van hun zoontje Archie. De hertogin suggereert daarmee racisme (al valt het woord nergens). De druk van de sensatiepers en het instituut dat de monarchie is, leidde er toe dat Meghan zelfmoordgedachten had. Harry zegt onomwonden dat er "een gebrek aan steun en begrip" was toen hij hulp voor zijn vrouw zocht.
© AFP

Het ging een veelbesproken interview met Oprah Winfrey op de Amerikaanse zender CBS worden, en dat is het ook geworden. Meghan kaartte twee zaken aan die inslaan als een bom. Ze wrijft ten eerste de Britse monarchie racisme aan. "Er waren tijdens mijn zwangerschap gesprekken met Harry - en met Harry alleen - over hoe donker de kleur van Archie zou zijn", wikt en weegt de hertogin van Sussex haar woorden. Meghan is met een zwarte moeder en blanke vader van gemengde afkomst.

Harry wil, net als Meghan, niet uitweiden met wie hij exact de gesprekken had. "Het zou beschadigend zijn voor de persoon in kwestie", aldus Meghan. "Ik was gechoqueerd", wilde Harry gewoon kort kwijt.

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit het interview (en lees verder onder de video van CBS)

Geen prins Archie, "niet onze keuze"

Archie heeft geen prinsentitel. Maar niét bewust zoals de pers bij de geboorte liet uitschijnen. "Dat was niet onze keuze", maakt Meghan duidelijk. Het "Instituut" wilde blijkbaar van Archie geen prins maken, met als directe gevolg - en een nachtmerrie voor Harry en Meghan - dat het jongetje niet beschermd of beveiligd diende te worden.

Die bewaking vanuit het Verenigd Koninkrijk stopte ook plots bij prins Harry toen het koppel naar Canada verhuisde om op adem te komen. Harry kreeg naar eigen zeggen via officiële weg te horen dat zijn "status immers gewijzigd was"

De donkere gedachten die kwamen

De druk, de perceptie ontlokten Meghan uiteindelijk donkere gedachten.  "Niets is wat het lijkt, dat is mijn ervaring na 4 jaar koninklijke familie", omschrijft de hertogin. Meghan bleek ook weinig bewegingsruimte te hebben. Ze vertelt dat ze in vier maanden tijd slechts twee keer buiten kwam in haar privé. "Ik was overal in de media, maar nergens." Zowel Meghan als Harry klopten aan voor hulp, maar vonden die nergens. Meghan: "Ik wilde niet meer leven, het was een beangstigende constante gedachte."

"Er zijn geen winnaars, enkel verliezers" vertelde correspondente Lia Van Bekhoven in 'De Ochtend'. Beluister het gesprek:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet