Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

美国工厂*

vr 28 feb. - 3:55

“Een Chinese wijsheid luidt: 'Ezels kan je beter niet tegen de haren instrijken. Dan stampen ze.' Amerikanen zijn ook zo. Je moet ze diplomatisch aanpakken. Onthou dat als supervisor.”
American factory

Het leslokaal zit vol Chinezen. Ze werken in de Amerikaanse vestiging van autoruitenfabrikant Fuyao in Moraine, in de buurt van Dayton, Ohio. Ooit een gigantische autofabriek van GM. Tot in 2008 een dag voor kerstavond de laatste Chevrolet van de band rolde. Na jaren van massale werkloosheid zijn er nu opnieuw meer dan 2000 mensen aan de slag. De meeste Amerikanen. Alle leidinggevenden zijn Chinees.

Dat leidt tot een cultuurclash die door Steven Bognar and Julia Reichert met veel liefde in beeld wordt gebracht. Twee jaar lang mochten ze alles en iedereen filmen in de fabrieken van Fuyao, zowel in de V.S. als in China, waar het bedrijf een aantal Amerikaanse werknemers naartoe stuurde voor een soort van ‘inleefreis’. Tot groepshuwelijkcermonies op het personeelsfeest toe. 

Hun portret is respectvol, maar daarom niet minder schrijnend. Hun film ‘American Factory’ won dit jaar niet toevallig de Oscar voor Beste Documentaire. Wellicht ook omdat hij voor Amerikanen behoorlijk confronterend is. Bij uitbreiding voor ons allemaal.

Prof. Dr. Ann Heirman, hoofd van de afdeling Chinese Taal en Cultuur van de Ugent heeft de film gezien en komt zaterdag vertellen wat ze zag. En wat we over het hoofd hebben gezien.

*Lastig hé, als een titel Chinees voor u is. Wen er al maar aan.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet