Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Meldpunt voor seksueel misbruik bij getuigen van Jehova: "Dit is het topje van de ijsberg"

do 28 mrt. - 9:03

In 'Pano' spraken verschillende voormalige getuigen van Jehova openlijk over seksueel kindermisbruik binnen de organisatie. "Het topje van de ijsberg", zegt Pascal Mertens, mede-oprichter van het meldpunt Reclaimed Voices voor seksueel misbruik bij getuigen van Jehova. Mertens zegt "dagelijks" zulke verhalen te horen, en roept de organisatie op om zelf met de feiten naar justitie te stappen. "Verbreek de stilte", klinkt het.
Pascal Mertens

In 'Pano' getuigden gisteren verschillende voormalige getuigen van Jehova over seksueel kindermisbruik dat wordt toegedekt binnen de organisatie. De groep, een "sekte" volgens sommigen, heeft een eigen rechtssysteem. Vermoedelijke daders van seksueel misbruik moeten voor dat "rechterlijk comité" verschijnen, maar enkel als er twee getuigen worden aangedragen, kan iemand worden uitgesloten.

Namen van verdachten worden bewaard in blauwe enveloppes, op het hoofdkantoor van de Belgische Jehova-getuigen in Kraainem, maar zouden niet altijd worden doorgegeven aan justitie. Het federaal parket voert intussen wel een onderzoek naar misbruik binnen de organisatie, en in de Kamer werd vorige week nog een commissie opgericht.

Wij horen dagelijks dit soort verhalen

Pascal Mertens is mede-oprichter van het externe meldpunt Reclaimed Voices voor seksueel misbruik bij de getuigen van Jehova. Zelf is hij nooit getuige geweest, maar hij kent de gemeenschap door en door via zijn ouders. Volgens Mertens zijn de klachten die nu bekend zijn slechts "het topje van de ijsberg". "Wij horen dagelijks dit soort verhalen", zegt hij. "Telkens hetzelfde verhaal: slachtoffers worden verstoten uit de gemeenschap. (...) Niemand is ooit door de organisatie zelf doorverwezen naar justitie. "

Hoeveel slachtoffers er zijn, is onduidelijk. Er is sprake van minstens drie meldingen uit ons land. In Nederland werden meer dan 300 meldingen gedaan, met een gemeenschap van 29.000 Jehova-getuigen. België telt om en bij de 25.000 jehova's. Betekent zoiets dat de omvang van de feiten bij ons even groot is als in Nederland? "Wij hopen van niet, wij vrezen van wel", zegt Mertens.

"Verbreek de stilte"

Mertens doet meteen een oproep aan de organisatie. Wil die moderniseren, dat zal dat "van binnenuit" moeten komen, gelooft hij. "Ga naar justitie. Verbreek de stilte", roept Mertens op. Eerder klonk al een waarschuwing uit de mond van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Strafbare feiten niet melden, betekent "schuldig verzuim", benadrukte de minister in 'De Ochtend'.

Je kan Reclaimed Voices contacteren via hun website.  

Nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.

Bekijk hier het integrale gesprek met Pascal Mertens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet