Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

‘Meme-aandelen’ zorgen voor roering op de beurs: wat zijn het en kan je er iets aan verdienen?

wo 15 mei - 9:00

‘Meme-aandelen’ stuwen kleine bedrijven heel snel omhoog op de beurs. Niet omdat die bedrijven winst maken, wel omdat er online grappige foto’s of memes over circuleren. Toch zal je met de aankoop van deze aandelen niet rijk worden.
beurs, reddit, gamestop

‘Meme-aandelen’ zijn aandelen die bekendheid verwerven door grappige prentjes of memes op het internet. “De term werd midden in coronatijd geboren”, zegt hoofdeconoom van KBC Tom Simonts in ‘Nieuwe feiten’ op Radio 1. “Mensen met teveel tijd gingen over hun favoriete bedrijf prentjes maken en deelden de grappige beelden online.”

Stijging tot 1000 procent

Op de beurs ging die overvloed aan grappige beelden van bedrijven niet onopgemerkt voorbij. “Meer en meer kleine beleggers gingen inzetten op die aandelen met de leukste memes en de meest gewiekste video’s. Er gingen miljarden dollars naar bedrijven die dat helemaal niet verdienen”, zegt Simonts.

Als gevolg daarvan steeg de beurskoers van sommige bedrijven tot wel 1000 procent. “Zonder echte reden”, duidt Simonts. “Het was een speciaal tijdperk met zicht op spectaculaire winsten. Daarover werd de film ‘Dumb Money’ gemaakt.”

Nieuwe acties?

Die extreme stijgingen zijn vandaag nog niet aan de hand. Waarom komen de ‘meme-aandelen’ dan terug onder de aandacht? “De man die er mee begon, heeft na drie jaar afwezigheid opnieuw een tweet de wereld in gestuurd”, zegt Simonts. “Roaring Kitty, of Keith Gill zoals hij echt heet, lijkt daarin te zeggen dat hij nieuwe acties plant.”

Die ene boodschap was genoeg om sommige koersen serieus te doen stijgen. Winkelketen GameStop, waarmee het in 2021 begon, zag zijn beurskoers de afgelopen 2 dagen met 170 procent stijgen. “Nochtans doet GameStop het op de markt niet goed en voorspelt Wallstreet dat het bedrijf veel minder waard zal worden”, zegt Simonts.

Het is dat verlies voor de grote spelers dat Roaring Kitty beoogt

— Tom Simonts, hoofdeconoom KBC

Grote beleggers verkopen dus hun aandelen van GameStop. “Net dat wil Roaring Kitty bevechten: hij maakt de aandelen van het bedrijf populair zodat de grote beleggers wat ze verkochten met verlies moeten terugkopen. Het is dat verlies voor de grote spelers dat Roaring Kitty beoogt.”

Ook bedrijven zoals Tupperware en AMC Entertainment tekenden de afgelopen dagen een koersstijging op, terwijl er aan de winst van de bedrijven niets veranderd is.

Tijdperk van optimisme

Heb je er als kleine belegger dan zelf geen nadeel aan? “Je kan zowel winnen als verliezen”, zegt Simonts. “Door artificiële intelligentie en de gestegen waarde van de bitcoin heerst er een tijdperk van optimisme. Dat vertaalt zich in de hoop dat het aandeel zal blijven stijgen.”

De gestegen waarde van het aandeel verandert niets aan de waarde van het bedrijf zelf

— Tom Simonts, hoofdeconoom KBC

“Maar je kan je geld ook volledig kwijt zijn. Het bedrijf heeft niet plots meer klanten, meer producten of meer waarde. De gestegen waarde van het aandeel, verandert niets aan de situatie van het bedrijf zelf. Als enkelingen beslissen om niet meer mee te doen, zal de waarde heel snel terug dalen.”

“Roaring Kitty wil vooral de grote beleggingsbedrijven goed liggen hebben, maar de realiteit is dat het om dom geld gaat. Mensen zien het aandeel stijgen en kopen het in de veronderstelling dat het de volgende dag nog steeds zoveel omhoog zal gaan. Wat er niet bij gezegd wordt, is dat het aandeel ook weer kan dalen. Dit fenomeen is dus een mix tussen een nobel doel en dom geld.”

Spel van vraag en aanbod

Hoewel de koers van sommige bedrijven dus gekke sprongen maakt, onderneemt de beurs zelf geen actie. “Je kan hier eigenlijk weinig tegen doen”, zegt Simonts. “Het is een spel van vraag en aanbod en elke belegger is vrij om te doen wat die wil.”

De beurs echt een hak zetten, dat doe je op lange termijn en door goed na te denken

— Tom Simonts, hoofdeconoom KBC

“Kleine beleggers schieten in actie omdat ze overtuigd worden op fora. Maar het is toch aangeraden om waakzaam te zijn. Ik zou vooral inzetten op educatie in de plaats van op speculatie. De beurs echt een hak zetten, dat doe je op lange termijn en door goed na te denken.”

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe feiten'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet