Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Men kan mij niet kwalijk nemen dat ik een statement heb gemaakt, men mag daarover denken wat men wil"

wo 14 mrt. - 9:00

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) blijft erbij dat hij gisteren terecht wegbleef van een debat in Leuven omdat het panel enkel uit mannen bestond. De hoofdredactrice van het Leuvense studentenblad Veto vermoedt dat Gatz eerder wegbleef omdat hij geen voorkeursbehandeling kreeg. Maar dat ontkent de minister.
"Heel vreemd dat ik dit als man van middelbare leeftijd moet zeggen aan jongedames"

Het was nogal last minute dat minister Gatz gisteravond besliste om toch niet te komen naar het debat dat werd georganiseerd door de Leuvense studentenkring Politika. Op Twitter hekelde hij het feit dat het panel enkel uit mannen bestond. Studentenblad Veto probeerde een ander licht te werpen op de zaak.

Volgens Veto had de organiserende studentenkring wel degelijk geprobeerd om vrouwen in het politieke panel te krijgen. Bovendien vermoedt hoofdredactrice Nora Sleiderink, die het debat modereerde, dat er meer achter Gatz' beslissing zat: "Gatz deed al een tijdje moeilijk. Hij was niet blij met zijn onderwerpen en wilde een beetje meer spreektijd dan de anderen. Hij wilde op voorhand een zegje mogen doen en vroeg dus een special treatment."

Dat weerlegt minister Gatz. "Laat het duidelijk zijn: Ik heb geen voorkeursbehandeling gevraagd, voor geen enkel debat. Ik heb nu eenmaal het nadeel dat mijn kabinet mij nogal probeert te beschermen en niet goed inschatte dat dit een gewoon politiek debat was en dat ik daar niet zou spreken als minister over mijn bevoegdheden. Er zijn inderdaad wat mails over en weer geweest die tot misverstanden konden leiden."

"Politiek van de lege stoel, daar moeten ze toch vertrouwd mee zijn?"

Gatz geeft wel toe dat hij nogal laat communiceerde. "Maar beter laat dan nooit, beter laat dan spijt. Het zijn ook studenten politieke wetenschappen. Het zijn toch geen schaapjes? Ze moeten vertrouwd zijn met de politiek van de lege stoel en met wat politieke communicatie is."

De minister betwist naar eigen zeggen niet dat Politika zijn best gedaan heeft om vrouwen in het panel te krijgen. "Maar toch: 6 mannen, dat is een stukje capitulatie. Ik vind het heel vreemd dat ik dat als man van middelbare leeftijd moet zeggen aan jongedames. Het is niet alleen hun fout, het is ook de fout van de partijen. Maar men kan het mij niet kwalijk nemen dat ik dat statement gedaan heb, men mag daarover denken wat men wil."

Tot slot laat Sven Gatz nog weten dat hij enkel nog aan debatten zal deelnemen waar er een mix is van mannen en vrouwen. "Als je een keer een stap zet, kan je niet meer terug."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet