Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

"Mensen in armoede zitten vaak vast in slachtofferdenken"

za 21 dec. - 10:50

Marleen Van Laere is psychotherapeut en werkt bij vzw TOUW. Die vzw verleent al vijf jaar lang psychologische hulp aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Want wat blijkt nu ook? Kinderen uit armere gezinnen, nemen vaker antidepressiva en komen vaker in de psychiatrie terecht dan kinderen uit rijkere gezinnen.
"Mensen in armoede zitten vaak vast in slachtofferdenken"

"Nochtans zijn er veel overeenkomsten tussen rijke en arme mensen", zegt Marleen Van Laere. "Ze streven allebei naar materiële dingen. Armere mensen doen dat vanuit een gevoel van imagoverlies. En iedereen doet het, omdat we van de maatschappij leren dat materiële dingen hen gelukkig zullen maken. Dat wordt gezien als de standaard."

"Iedereen koopt statussymbolen, maar die worden vaak afgenomen van armere mensen, het eigenaarsschap van hun eigen leven, wordt hen vaak afgenomen", gaat Van Laere verder.

"Ze zouden toch slimmer moeten zijn"

Geld inzamelen en uitdelen aan mensen in armoede is geen structurele oplossing, maar toch mogen we ook niet alles zo zwart-wit bekijken. "We moeten geen tv's kopen voor armere mensen, maar we moeten ons wel realiseren dat zonder tv zo'n mensen vaak helemaal verloren zijn. Een televisie, dat is gezelschap en dat zorgt ervoor dat je toch wat op de hoogte kan blijven van wat er in de wereld gebeurt. Je kan dan discussiëren of dat een kleine tv of een flat screen moet zijn, maar dat is wat wij vaak doen: we gaan niet kijken naar de bodem van het probleem, maar wel naar wat mensen allemaal 'verkeerd' doen met hun geld. We zeggen dan "dat ze slimmer zouden moeten zijn", maar doe het maar eens hé, leven in armoede", aldus Van Laere.

Slachtofferdenken

Marleen Van Laere gaat verder: "Mensen die in armoede leven, belanden vaak in een depressie of in de criminaliteit. "Die criminaliteit komt er vaak vanuit een gevoel van onrecht. Mensen voelen zich gerechtigd om iets crimineel te doen, nadat hen zoveel onrecht is aangedaan. Dat is destructief recht."

"Wat veel mensen in armoede vaak onderschatten is de regie van hun leven. Ze zitten vast in slachtofferdenken en hebben vaak geen idee van de dingen waar ze wel degelijk invloed op hebben in hun leven. Met onze vzw TOUW reiken we mensen tools aan waarmee we aantonen wat ze wél kunnen doen en welke sterktes ze wél bezitten. Als mensen dat begrijpen, kun je al tien keer meer voor hen betekenen."

Beluister het volledige interview uit Interne Keuken:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet