Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Mensen in Jemen overleven op gras" Miljoenen rekenen op humanitaire hulp

do 6 dec. - 9:36

Vandaag starten er in Zweden vredesonderhandelingen over de oorlog in Jemen. “Het is een goed teken dat de vredesonderhandelingen aanvangen” zegt Laura De Grève van het Rode Kruis in 'De Ochtend'. Dat is een eerste stap in de goede richting. Maar er is nog werk aan de winkel.
Laura De Grève

Bijna 18 miljoen mensen leven in voedselonzekerheid in Jemen. Ze weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt. “Mensen overleven op gras. Ze moeten kiezen tussen het kopen van medicatie, voedsel of pampers voor de baby” zegt Laura De Grève van het Rode Kruis in ‘De Ochtend’. “Tegelijkertijd zie je een opkomst van ziektes die te voorkomen zijn, en er zijn niet genoeg vaccinaties. Bijna 15 miljoen mensen hebben onvoldoende toegang tot basis gezondheidszorg.”

Hoe het Rode Kruis hen helpt? Door voedselpakketten uit te delen bijvoorbeeld. “Het afgelopen jaar zijn er 850.00 voedselpakketten verdeeld. Met zo’n pakket kan een familie één maand leven. We ondersteunen ook gezondheidscentra.“

Vredesonderhandelingen

Vandaag starten er in Zweden vredesonderhandelingen over de oorlog in Jemen “Het is een goed teken dat de vredesonderhandelingen aanvangen” zegt De Grève. Dat is een eerste stap in de goede richting.  Maar er is nog werk aan de winkel: “In de laatste twee maanden zien we een verslechtering op het terrein. Hulpgoederen raken zo het land niet binnen.” En dat is problematisch. Zeker als je weet dat meer dan 80% van de bevolking in nood is.

 

Steun De Warmste Week

Met Radio 1 dragen we een steentje bij. We zetten ons in voor de slachtoffers van het conflict in Jemen, met een bijzondere aandacht voor de vele kinderen die lijden aan ondervoeding. Ook jij kan helpen!

Onze actie kan je steunen door:

Tickets te kopen voor de Nacht van de Wetensgrap op zaterdag 15 december.
• Zelf een actie te organiseren voor Jemen. Naast het Rode Kruis zijn ook hulporganisaties als UNICEF, Oxfam Solidariteit en Artsen Zonder Grenzen actief op het terrein. Je vindt hen op de website van 'De Warmste Week'.
• Mee te doen aan de Warmathon en je inschrijvingsgeld of extra gift toe te wijzen aan een hulporganisatie. Schrijf je hier in.
• Een donatie te doen per sms. Voor elk tekstbericht ‘Jemen’ dat je naar 4342 stuurt, geef je 1 euro aan hulpacties van onze ngo’s (UNICEF, Rode Kruis, Oxfam Solidariteit, Artsen Zonder Grenzen) op het terrein. Dat maakt wel degelijk een verschil. Met één euro kan je bijvoorbeeld 1 kind 1 dag noodvoeding geven, of 1 persoon 2 weken lang van drinkbaar water voorzien.

Bekijk het gesprek met Laura De Grève:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet