Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De bende van Annemie

“Mensen linken hun vergeetachtigheid te snel aan dementie”

di 13 mrt. - 4:48

Acteur en mediacoach Johan Terryn vertelde in "De Bende van Annemie" over zijn moeder, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Af en toe heeft hij schrik dat de ziekte ook hem ooit in haar greep krijgt.
Johan Terryn

De moeder van Johan Terryn lijdt al een paar jaar aan de ziekte van Alzheimer. “Het is erg om dat zo te zeggen, maar in het begin ergerde ik me aan de situatie”, vertelt Terryn. “Ik vond het vervelend dat ik geen normaal gesprek meer met haar kon voeren. Eerst was er dus een egoïstische reflex, tot je doorkrijgt dat er meer aan de hand is. Cirkelbewegingen in conversaties, de potjes vleessla die ze elke dag opnieuw kocht.”

“Om er mentaal mee om te gaan, heeft mijn moeder haar ziekte wat herkaderd voor zichzelf. ‘Ik ben gewoon wat vergeetachtig door de leeftijd’, redeneert ze. Dat is menselijk. Sinds een maand of twee is ze samen met mijn vader opgenomen in een woonzorgcentrum. Want ook hij is niet gezond meer.”

Johan maakt zich soms zorgen over zichzelf. “Ik ben een verstrooid type. Mijn kinderen wijzen me erop dat ik af en toe iets vergeet. Ik weet ook wel dat dat geen aanwijzing is voor Alzheimer, maar soms vraag ik me af of het er toch niets mee te maken heeft.”

Alzheimerexperte Christine Van Broeckhoven reageert: “Mensen linken hun vergeetachtigheid te snel aan Alzheimer”, aldus Van Broeckhoven. Vanaf de leeftijd van zestig jaar, worden mensen zich ervan bewust dat ze dingen vergeten. Maar dan gaat het meestal over een milde vergeetachtigheid.

Bij sommigen is die vergeetachtigheid een voorspeller van dementie, maar uiteindelijk wordt ongeveer één op de drie mensen ook effectief dement. Dat is veel, maar er is dan ook een grote vergrijzing in België.”

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet