Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Mensen missen zelfs de stinkende cup-a-soup van hun collega"

do 29 okt. - 7:54

Het vele thuiswerken heeft ons verlost van een hoop kantoorergernissen: koffiewalmen, collega’s die een hele dag wortels eten of stinkende rijstkoeken op het bureau naast jou. Toch beginnen we ook die kantoorergernissen te missen, schrijft NRC-kantoorcolumniste Japke Bouma in haar nieuwe boek.
Kantoorergernissen

Geurhinder blijkt een van de grootste kantoorergernissen te zijn. “Ik ergerde me zelf aan de verschrikkelijke geur van rijstwafels of die van een cup-a-soup, door een luisteraar ook wel eens een ‘vleesthee’ genoemd. Eten opwarmen op een werkplek is vreselijk, zeker als het broccoli is”, vertelt Japke Bouma in 'Nieuwe Feiten'.

“Toch merk ik dat mensen wat nostalgisch worden naar die kantoorergernissen”, zeg Bouma. “Mensen zeggen dan: ‘weet je nog, toen we vroeger… Het is een verbindend gevoel dat je daar samen op terug kan kijken. En als het ooit terugkomt, weten we hoe we ermee moeten omgaan.”

Jargon

Er zijn ook kantoorergernissen die niet verdwenen zijn nu we massaal thuis moeten werken. Het kantoorjargon blijft in bepaalde middens bijzonder populair, en het thuiswerk zorgt zelfs voor een uitbreiding ervan. Het boek van Bouma heet ‘Hoe vind je zélf dat het gaat’, en dat is een pars pro toto voor elke mogelijke ergelijk kantoorwoord. “

De zin komt recht uit een functioneringsgesprek met een slechte manager”, zegt Bouma. “Aan zo’n zinnen heb je helemaal niets, zeker als je manager ‘m spottend en sarcastisch uitspreekt.”

“Toch koos ik die zin als titel van het boek, omdat je hem wel degelijk ook liefdevol en belangstellend kan gebruiken. ‘Kan ik je ergens mee helpen?’ is dan altijd de vervolgvraag, als iemand het echt goed met je meent.”

Je kan de vraag ook niet goed beantwoorden, vindt Japke. “Als je zegt: het gaat prima, dan krijg je een aantekening in je dossier dat je te weinig aan zelfreflectie doet. Maar als je zegt dat het niet goed gaat, dan is dat weer een minpuntje.”

“‘Ga zelf in je kracht staan’ (doe wat je goed doet), ‘eigenaarschap tonen’ (doe waarvoor je betaald wordt) en ‘dat neem ik mee’ (daar gebeurt niets meer mee) zijn al enkele jaren een klassieker”, zegt Boma. “Een nieuwer begrip is ‘onboarding’; een introductie van nieuwe werknemers tijdens bijvoorbeeld een introductieweek.”

Verslaafd aan kantoor

Toch zijn we een beetje verslaafd aan ons kantoor en alle positieve en negatieve zaken die erbij horen. “Ik vroeg aan lezers al voor de coronacrisis wat werkgeluk is.”, zegt Bouma.

“Ze gaven aan vooral kleine dingen te waarderen waar ze achteraf heel veel aan blijken te hebben. Een grapje tussendoor, maar ook met collega’s samen nadenken over het werk.”

“Dat kan je niet compenseren met zoomvergaderingen. Een kat die door het beeld loopt, kan wel eens een lichtpuntje zijn, maar we moeten op zoek naar andere manieren om dat werkgeluk ook voor thuiswerkers mogelijk te maken.”

De belangrijkste tips van Bouma: “Bel eens een collega op. En als je thuis werkt: blijf bewegen! Eet geen broodje achter je scherm, maar ga naar buiten. Anders wordt het snel door in je hoofd.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet