
Nieuwe Feiten
"Mensen missen zelfs de stinkende cup-a-soup van hun collega"
do 29 okt. - 7:54

Geurhinder blijkt een van de grootste kantoorergernissen te zijn. “Ik ergerde me zelf aan de verschrikkelijke geur van rijstwafels of die van een cup-a-soup, door een luisteraar ook wel eens een ‘vleesthee’ genoemd. Eten opwarmen op een werkplek is vreselijk, zeker als het broccoli is”, vertelt Japke Bouma in 'Nieuwe Feiten'.
“Toch merk ik dat mensen wat nostalgisch worden naar die kantoorergernissen”, zeg Bouma. “Mensen zeggen dan: ‘weet je nog, toen we vroeger… Het is een verbindend gevoel dat je daar samen op terug kan kijken. En als het ooit terugkomt, weten we hoe we ermee moeten omgaan.”
Jargon
Er zijn ook kantoorergernissen die niet verdwenen zijn nu we massaal thuis moeten werken. Het kantoorjargon blijft in bepaalde middens bijzonder populair, en het thuiswerk zorgt zelfs voor een uitbreiding ervan. Het boek van Bouma heet ‘Hoe vind je zélf dat het gaat’, en dat is een pars pro toto voor elke mogelijke ergelijk kantoorwoord. “
De zin komt recht uit een functioneringsgesprek met een slechte manager”, zegt Bouma. “Aan zo’n zinnen heb je helemaal niets, zeker als je manager ‘m spottend en sarcastisch uitspreekt.”
“Toch koos ik die zin als titel van het boek, omdat je hem wel degelijk ook liefdevol en belangstellend kan gebruiken. ‘Kan ik je ergens mee helpen?’ is dan altijd de vervolgvraag, als iemand het echt goed met je meent.”
Je kan de vraag ook niet goed beantwoorden, vindt Japke. “Als je zegt: het gaat prima, dan krijg je een aantekening in je dossier dat je te weinig aan zelfreflectie doet. Maar als je zegt dat het niet goed gaat, dan is dat weer een minpuntje.”
“‘Ga zelf in je kracht staan’ (doe wat je goed doet), ‘eigenaarschap tonen’ (doe waarvoor je betaald wordt) en ‘dat neem ik mee’ (daar gebeurt niets meer mee) zijn al enkele jaren een klassieker”, zegt Boma. “Een nieuwer begrip is ‘onboarding’; een introductie van nieuwe werknemers tijdens bijvoorbeeld een introductieweek.”
Verslaafd aan kantoor
Toch zijn we een beetje verslaafd aan ons kantoor en alle positieve en negatieve zaken die erbij horen. “Ik vroeg aan lezers al voor de coronacrisis wat werkgeluk is.”, zegt Bouma.
“Ze gaven aan vooral kleine dingen te waarderen waar ze achteraf heel veel aan blijken te hebben. Een grapje tussendoor, maar ook met collega’s samen nadenken over het werk.”
“Dat kan je niet compenseren met zoomvergaderingen. Een kat die door het beeld loopt, kan wel eens een lichtpuntje zijn, maar we moeten op zoek naar andere manieren om dat werkgeluk ook voor thuiswerkers mogelijk te maken.”
De belangrijkste tips van Bouma: “Bel eens een collega op. En als je thuis werkt: blijf bewegen! Eet geen broodje achter je scherm, maar ga naar buiten. Anders wordt het snel door in je hoofd.”