Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Mensen zeggen dat ze 's avonds ontspannen, maar uiteindelijk liggen ze in de zetel met een tablet in de schoot"

wo 25 jan. - 7:16

1 op de 8 Vlamingen is verslaafd aan sociale media en smartphone. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Digimeter. Maar wat zijn daar de gevolgen van? Annelies Smolders is psychologe en slaapexperte bij Huis Midori.
"Mensen zeggen dat  ze 's avonds ontspannen, maar uiteindelijk liggen ze in de zetel met een tablet in de schoot"
Smolders vergelijkt de smartphoneverslaving met een alcohol-, gok- of rookverslaving: ” Sociale media overprikkelt de gebruikers en dat vertaalt zich in burn-out en slaapproblemen,” merkt ze op. Ze zag hoe het aantal mensen afhankelijk van hun smartphone in haar praktijk zienderogen toenam.
“Als je goed wil slapen moet je ’s avonds je dag afbouwen, je moet ‘ontprikkelen’. Mensen zeggen dat ze tv kijken, maar uiteindelijk liggen ze in de zetel met een tablet in de schoot.” We zijn dus flink overprikkeld wanneer we naar bed gaan.
We zijn mensen en ons brein heeft zijn grenzen. Daarom moeten we vaak rusten, maar dat vergeten we vaak
Scholen en bedrijven kunnen een oplossing voor het probleem zijn. Zo stimuleert Smolders bedrijven om ’s nachts de servers af te zetten zodat werknemers geen mails meer kunnen sturen of ontvangen. 
Volgens Smolders stimuleren scholen het gebruik van sociale media nog meer door het gebruik van Smartschool. “Jongeren studeren ’s avonds op de computer en gaan overprikkeld gaan slapen. We moeten er met een gezonde manier mee omgaan.”
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet