Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

“Mensen zouden zichzelf beter wat meer verachten”

ma 28 jan. - 4:49

Dichteres Delphine Lecomte is gelovig. Ze voelt zich aangesproken tot het lijden en de zelfkastijding die in het christelijke geloof vervat zitten. En daar heeft ze een goede reden voor, vertelde ze in ‘Touché’.
j

“Vroeger schaamde ik me voor mijn geloof”, vertelt Lecompte. “Mijn vriend Omer lacht ermee, en mijn ouders zijn atheïsten. Ik heb een kinderachtige visie op God (lacht), voor mij is dat een soort man in de wolken (lacht nog harder). Echt, het is heel erg. Ik moet dringend beter werken aan mijn geloof.”

God komt ook voor in haar poëzie. “Ik schrijf graag over God op een kinderlijke, speelse manier. Ik weet niet of ik het geloof echt nodig heb, voor mij is het bijna een vanzelfsprekendheid. Ik ben opstandig, maar tegen mijn katholieke opvoeding heb ik me nooit verzet.”

Lecompte bidt ook regelmatig. “Ik beleef mijn geloof vooral door veel religieuze poëzie te lezen. En ik kijk constant naar religieuze kunst. Ik woon in Brugge, en daar loop ik regelmatig een kerk binnen.”

Ik heb een groot talent voor zelfkwelling

In het bijzonder wordt Lecompte aangetrokken tot het lijden in het geloof. “Ik hou van  zelfkastijding, boete doen. Ik heb een groot talent voor zelfkwelling. Veel mensen zijn te veel met zichzelf bezig, en zouden zichzelf beter wat meer verachten.”

Zelfverminking

Lecompte nam dat vroeger zelfs erg letterlijk. Ze verminkte zichzelf. Ook probeerde ze uit het leven te stappen. “Ik kan me vandaag nog altijd van alles voorstellen bij diepe wanhoop en ontreddering. Maar zelfmoord, daar zou ik nu nooit meer aan denken. Er niet meer zijn, dat kan je je toch niet voorstellen?”

“Vandaag erger ik me als ik de littekens op mijn arm zie. Het heeft iets dramatisch, narcistisch om in je vlees te willen snijden. Nu voel ik me duizendmaal sterker. Als ik mijn gedichten schrijf, nog het meest.”

Toch blijft buitenkomen moeilijk voor Lecompte. “Als ik dat doe, misdraag ik mij. Of molesteer ik andere dichters, wat je nooit moet doen. ‘Nooit meer buitenkomen’ lijkt me trouwens een uitstekende titel voor mijn volgende bundel.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet