Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Merci Arno: bekijk de hommage van Radio 1

zo 24 apr. - 11:26

Het nieuws komt niet geheel onverwacht, maar komt bij muziekfans toch snoeihard binnen. Arno Hintjens, de Belpoplegende die ook buiten onze grenzen een begrip werd, is op 72-jarige leeftijd overleden. Arno leed al een tijd aan pancreaskanker en bezweek uiteindelijk aan die ziekte. Maar niet voordat hij, zichtbaar maar nauwelijks hoorbaar verzwakt, nog een reeks concerten gaf.
Arno

Eerst – en daar zijn we hem dankbaar voor – op deze zender met een onvergetelijke laatste Radio 1 Sessie. En daarna met optredens in zijn geliefde Brussel en Oostende. In de eerste stad woonde Arno, in de tweede groeide hij op en begon zijn indrukwekkende carrière.

Aanvankelijk als mondharmonicaspeler in Oostendse bands en daarna meer en meer als zanger. Via groepen als Freckleface en Tjens Couter, brak hij begin jaren 80 door als frontman van TC Matic. Nummers als ‘O la la la’, ‘Elle adore le noir’ en ‘Putain Putain’ werden nationaal erfgoed. TC Matic versmolt rock, blues, punk, funk, soul, new wave en chanson tot een volstrekt eigen geluid, waarmee de band zijn tijd vooruit was. Nog altijd uniek voor ons land en voor Europa.

Na een intermezzo met het zijproject Charles et les Lulus betonneerde Arno zijn heldenstatus in een decennialange solo-carrière. ‘Vive ma liberté’, ‘Les filles du bord de mer’ en vooral ‘Les yeux de ma mère’ zijn maar een paar titels van klassiekers uit zijn omvangrijke repertoire. Hij kreeg er een Lifetime Achievement Award voor op de MIA’s en Frankrijk ridderde hem in de Ordre des Arts et des lettres.

Niet slecht voor een Westvlaamse jongen die dankzij de muziek zijn stotterhandicap overwon en een opleiding aan de kokschool onbenut liet om voor zijn echte passie te leven. Interviews met Arno waren altijd spannend. Hij hield ervan gesprekken te ontregelen. Zijn geheel eigen humor en oneliners werden een handelsmerk.

Maar muziek nam hij steeds bloedserieus. Liefst van al speelde Arno live. Hij had het moeilijk als hij te lang zijn publiek moest missen. Dat zie je ook in de prachtige documentaire-reeks ‘Charlatan’ die Canvas over ‘Le plus beau’ maakte, één van zijn vele bijnamen. Mooi dus dat Arno kon afsluiten met een laatste plaat, ‘Vivre’ , waarop hij nummers uit zijn hele carrière in pianoversies bracht. En vooral dat hij de kracht vond voor een finale tournee.

“Ik kan niet doodgaan, want de bloemen zijn nog te duur”, zei hij toen hij de diagnose kanker kreeg. De bloemen kunnen niet duur genoeg zijn nu Arno toch is doodgegaan.

Merci Arno. Bekijk de hommage van Radio 1 aan Arno:

Luister en kijk naar de Radio 1 Arno Sessie

Touché special

Beluister de Touché special 'Arno, c'était magnifique' in de app van Radio 1 of via je favoriete podcast-app.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet