Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Mertens: "Er is geen link tussen Venezuela en de gemeenteraadsverkiezingen"

vr 29 dec. - 7:56

Peter Mertens, partijvoorzitter van PVDA, reageert in "De ochtend" op Radio 1 gepikeerd als er naar zijn standpunt wordt gevraagd over de politieke situatie in Venezuela. "Er is geen link tussen Venezuela en de gemeenteraadsverkiezingen", aldus Mertens. Partijen als Open VLD en CD&V willen niet samen met PVDA besturen omdat ze de partij linken aan communistische regimes in Venezuela en Noord-Korea.
Peter Mertens

Groen-voorzitter Meyrem Almaci sluit het niet uit dat haar partij in Antwerpen een coalitie sluit met PVDA. "Wij willen volop gaan voor een andere coalitie", aldus Almaci.

Peter Mertens wil ook voor een andere coalitie gaan, maar wil nog niet vooruitlopen op de gemeenteraadsverkiezingen. "Een jaar voor de verkiezingen zien we allerlei partijen al postjes verdelen, daar doen wij niet aan mee", aldus Mertens in "De ochtend".

Men is een jaar voor de verkiezingen al bezig om de postjes te verdelen

"Een op de vier kinderen in Antwerpen groeit op in armoede en er is een groot tekort aan sociale woningen", aldus Mertens. "Hier zou het om moeten gaan."

N-VA, CD&V en Open VLD hebben al uitdrukkelijk laten weten dat ze in geen geval met PVDA in zee gaan. Ze noemen PVDA "extreemlinks" en vinden dat de partij te nauw aanleunt bij het communisme.

In "De ochtend" werd daarom ook gepeild naar het standpunt van Mertens over de politieke situatie in Venezuela, waar mensenrechtenorganisaties vrezen dat het communistische beleid in snel tempo afglijdt naar een dictatuur.

"Ik vind het heel bijzonder om Venezuela te betrekken bij de gemeenteraadsverkiezingen", aldus Mertens. "Na jaren van neoliberalisme en plunderingen zijn er pogingen geweest om alfabetiseringscampagnes op te zetten. Dat hebben we gesteund. Maar het huidige regime steunen we niet, net zoals we de inmenging van de Verenigde Staten in Venezuela niet steunen."

"Dezelfde discussie kan men ook voeren over de politieke wortels van N-VA. We hebben gezien in het televisieprogramma "Kinderen van de collaboratie" waar die partij uit stamt ", aldus Mertens. "Het valt mij enorm op hoe men bij vluchtelingen niet wakker ligt van mensenrechten, maar in Venezuela plots wel."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet