Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Met de baas naar de sauna

ma 24 okt. - 10:48

Ga je wel eens samen met je baas uit de kleren? Kristof Minnaert doet het wel. In Finland is het namelijk helemaal niet ongewoon dat je de bedrijfssauna gebruikt.
Enkele collega's samen in de sauna (Foto uit 1965)

“Het gebeurt vrij frequent dat ik met mijn collega’s de sauna deel” zegt Kristof, die werkt voor Remedy Entertainment (een middelgroot bedrijf in Finland). “Als we feestjes geven voor het bedrijf staat de sauna aan. En wie er zin in heeft, gaat gewoon de sauna in. Maar het kan gerust ook alleen”.

Die sauna staat dus gewoon op zijn werk, en neemt een hele verdieping in beslag.  Na de saunabeurt kan iedereen afkoelen op het dakterras.   

 

Een biertje erbij

In België is een sauna over het algemeen iets “meditatiefs”: stilte wordt er geapprecieerd. In Finland is het omgekeerd.  Daar is het een erg sociaal gebeuren, zelfs een biertje hoort erbij.  Om ervan te drinken, maar ook om het samen met wat water over de hete kolen te verspreiden. En de damp geeft vervolgens een bijzondere geur af. “Het ruikt een beetje naar brood”.

In ons land is het een beetje een vreemde gedachte dat je in je blootje met je baas een ruimte deelt. Is er dan in Finland een etiquette die zegt hoe je je moet gedragen? “De Finnen zijn ermee opgegroeid” zegt Minnaert “die vinden het dus allemaal heel normaal”. Anders is het soms voor buitenlanders of expats die ook in het bedrijf langskomen. Maar als je het een paar keer doet, is het nieuwe er al snel vanaf.

Voor Minnaert was enkel de eerste keer wat bijzonder.  En het kan verkeren: niet het naakt zijn schrok hem af, maar wel… in het koude ijswater springen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet