Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Met de trein naar Tibet

za 7 mei - 10:22

Per vliegtuig had Maja Wolny in minder dan een etmaal Tibet kunnen bereiken. Maar de ware reiziger reist traag. De ware reiziger laat de luchtvaart over aan toeristen en zakenlui. De ware reiziger neemt de trein.
De trein naar Tibet, Maja Wolny

Maja Wolny vergelijkt reizen per vliegtuig met een keizersnede: een te snelle overgang van de ene wereld naar de andere zonder de ervaring van de geboorte of de ontbering van de reis. Ze wil door het bestofte venster van de wagon het ongrijpbare landschap zien verglijden. Bestemming: Tibet.

Ze reist in het spoor van Alexandra David-Néel, de eerste Europese vrouw die het dak van de wereld wist te bereiken. Alexandra David-Néel nam de Trans-Siberische spoorweg tot in Beijing en ging vandaar te voet naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Haar Mystiques et magiciens du Tibet, verschenen in 1929, werd een beststeller.

Alexandra David-Néel reisde vermomd naar Tibet. Dat was toen een land dat praktisch gesloten was voor buitenlanders. Ze smeerde zich in met boter, roet en cacao om er donker uit te zien en niet herkend te wordenr als vreemdeling. Ze deed zich voor als een Aziatische pelgrim, en dankzij haar vloeiende Tibetaans lukte dat ook.

Maja Wolny is Alexandra achterna gereisd, heeft er op haar beurt een boek over geschreven, en zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet