Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Met jouw boerenverstand kunnen we de problemen rond migratiestromen oplossen"

za 23 jun. - 4:37

Elke zaterdag vraagt De Ochtend iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Comedian Bert Gabriëls kiest voor europarlementslid Bart Staes die een voorstel klaar heeft om de migratieproblemen op te lossen.
Bert Gabriëls

Geachte Bart Staes,

Jij bent deze week mijn held van de week. Ik herinner me de laatste keer dat we elkaar zagen was trouwens met een filmpje dat we opgenomen hebben voor Zonde van de Zendtijd, lang geleden dus. Daarin ging ik nee schudden in plaats van ja knikken, zoals reporters altijd doen tijdens een interview. En jij was een van de enige, Bart, echt waar, die daar normaal en met een plezante lach op reageerde. De meeste mensen in zo'n gekunstelde en rare situatie reageerden nogal... anders.

Maar goed, los daarvan was ik heel blij deze week om nog eens iets van jou te vernemen, in de hele discussie over asiel en migratie. Waarin alle ministers weer eens stonden te roepen dat ze gelijk hadden gekregen in een of ander akkoord dat er nu is, waarover blijkbaar niemand het echt akkoord is. En waarin weer dingen staan - laat ons eerlijk zijn - die geen fuck toevoegen aan alle juridische oplossingen die er nu al zijn. En die tot nu toe - laat ons ook eerlijk zijn - niet echt heel goed hebben gewerkt.

In heel die discussie kwam jij nog eens met jouw boerenverstand, Bart Staes. Dat mag ik zeggen he? Met jouw boerenverstand zei je dat er misschien een paar dingen zijn die we echt kunnen doen om de migratie uit die landen tegen te houden. Namelijk: onze belastingen die wij besteden aan die subsidies van landbouwproducten die ginder gedumpt worden en eigenlijk in het voordeel van een paar bedrijven - die wij dus subsidiëren - ginder de lokale boeren volledig kapot maken. Daar kunnen we mee stoppen, want dat is niet goed voor de boeren. ik ben zoon van een boer, ik kan het weten. Die subsidies komen niet bij de boeren terecht, die werken nog altijd veel te hard voor het geld dat ze krijgen. En iemand anders gaat met het geld lopen.

De boeren ginder hebben daar ook niks aan want die moeten vertrekken.  En dan moeten wij nog eens extra belastingen betalen, om de grenzen te beschermen om die boeren dan tegen te houden.

Dan ben ik blij, Bart, dat jij nog eens de puntjes op de i zet met jouw boerenverstand om te kunnen zeggen: "Jongens, hier kunnen we vanaf vandaag mee stoppen. En vanaf overmorgen heeft dat effect op die migratiestromen waar wij zo bang voor zijn."

Wel, zoiets lezen, Bart, ik word daar blij van.

En daarom ben jij, Bart, de held van de week.

Bedankt!

Getekend,

Bert Gabriëls

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet