Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"Met zo'n Mexicaanse paddenstoel moet je echt opletten"

do 19 aug. - 12:58

Zwammen zijn enorm nuttige organismen, maar wij ze kennen vooral door hun vrucht: de paddenstoel. Wie houdt nu niet van een lekker champignonnetje? Mycologe Roosmarijn Steeman vertelt ons in #weetikveel alles over eetbare en niet-eetbare paddenstoelen én ze heeft het ook over 'magic mushrooms'.
Roosmarijn Steeman, mycologe

Er zijn heus wel meer paddenstoelen dan enkel de soort die iedereen kent: de klassieke rode paddenstoel met witte stippen. Paddenstoelen zitten overal en zijn er in alle vormen en maten: van minuscuul kleine tot massieve paddenstoelen met een breedte van maar liefst een meter. Slechts een fractie van de 120.000 reeds ontdekte soorten zien we graag op ons bord verschijnen. "Er zijn heel veel giftige paddenstoelen, maar ook veel paddenstoelen die niet giftig, maar gewoon niet lekker zijn. Van de écht lekkere zijn er niet zo veel," verklaart Roosmarijn Steeman.

Een hallucinogene paddenstoel van bij ons is het puntig kaalkopje

Snackje tussendoor

Paddenstoelen kunnen erg voedzaam zijn, maar Steeman raadt steevast af om zelf op paddenstoelenjacht te gaan. "Ik zou er gewoon afblijven en ze in de supermarkt kopen. Giftige paddenstoelen herken je niet goed als je geen kenner bent. Je mag trouwens ook geen paddenstoelen plukken in de natuur," licht Steeman toe. "Speelt je kind toch per ongeluk een wilde paddenstoel binnen, neem dan altijd contact op met het Antigifcentrum!"

Paddo's

Om terug te komen op de vliegenzwam, de iconische rode paddenstoel met witte stippen: er zijn ook hallucinogene paddenstoelen in ons land. Steeman verklapt over welke paddenstoelen het hier gaat: "Ze zijn vooral in graslanden te vinden. Een hallucinogene paddenstoel van bij ons is het 'puntig kaalkopje'. Dat is een erg klein paddenstoeltje, van zo eentje ga je niks voelen, je zou er al zo'n twintig moeten vinden."

Sjamanen lieten vroeger eerst hun vrouwen de paddenstoelen eten en dronken dan hun urine op

Toch raadt ze niet aan om van de hallucinogene paddenstoelen, ook wel 'magic mushrooms' genoemd, te snoepen: "Zo een puntig kaalkopje is klein en dus minder gevaarlijk, maar zo'n Mexicaanse paddenstoel is veel straffer en daar moet je veel voorzichtiger zijn. Dat is echt drugs."

Daarnaast geven niet alle hallucinogene paddenstoelen alleen een high-gevoel. "Van de vliegenzwam bijvoorbeeld ga je niet alleen hallucineren, maar word je ook erg ziek. Daarom lieten sjamanen vroeger eerst hun vrouwen de vliegenzwammen opeten. Daarna dronken de mannen de urine van hun vrouw op, de urine bevatte namelijk alleen de hallucinogene stoffen," sluit Steeman af.

Herbeluister hier de volledige aflevering.

Bekijk ook:

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet