Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

Michel Wuyts: “De druk in het onderwijs is vervijfvoudigd”

zo 28 jan. - 0:22

Michel Wuyts lijkt al een eeuw en een dag sportcommentator, maar ooit is hij schooldirecteur geweest. Zijn vrouw is trouwens nog steeds actief in het onderwijs, zij geeft les in de lagere school. Hij had een fijne tijd in het onderwijs, maar volgens hem is het er nu allesbehalve aangenaam werken. De druk stijgt alleen maar.
Michel Wuyts ©VRT

M-decreet

De vernieuwing in het basisonderwijs is aan de gang, maar gaat erg traag. Volgens het M-decreet zou het bijzonder onderwijs moeten worden gedownsized en zou een deel van die kinderen terecht komen in het basisonderwijs. 

Gewezen schooldirecteur Michel Wuyts staat daar volledig achter, maar vindt dat het onderwijzend publiek er dan helemaal anders moet uitzien. Er moet absoluut een beroep gedaan worden op gespecialiseerde leerkrachten.

De druk in het onderwijs is vervijfvoudigd.

Kinderen met dyslexie, dyscalculie, ADHD, hyperkinesie of andere problemen vragen om extra aandacht. Als die leerlingen in het basisonderwijs terecht komen, moeten ze begeleid worden.

Omscholen kost tijd

Leerkrachten kunnen daarvoor bijgeschoold worden, maar dat duurt drie jaar. Daarom pleiten Wuyts en zijn vrouw voor meer vakleerkrachten. “Een leerkracht Frans zal het in het basisonderwijs ongetwijfeld beter doen dan een algemene leerkracht die dat vak geeft,” zegt Wuyts.

Het aantal ziekteverloven zal alleen maar stijgen.

Een onmiskenbaar bewijs van die te hoge druk is een stijging in het aantal ziekteverloven. Dat cijfer zal volgens Wuyts alleen nog maar stijgen als er geen drastische ingreep komen. Het gevolg is dat directeurs soms  uren of dagen moeten rondbellen om vervanging te zoeken.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet