Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Microbioloog Herman Goossens: "Niet te lang wachten met extra maatregelen"

ma 12 okt. - 5:49

Als de coronacijfers in ons land zo fel blijven stijgen, zullen de maatregelen nog moeten verstrengen. Dat zegt klinisch bioloog Herman Goossens. Hij treedt infectiologe Erica Vlieghe bij, die het gisteren over "angstaanjagende" cijfers had en zei dat er aan een plan gewerkt moet worden als blijkt dat de huidige maatregelen niet genoeg effect hebben.
Herman Goossens

We mogen daar niet te lang mee wachten, zegt Herman Goossens in 'De Ochtend'. "Ik vrees dat bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn. Welke en wanneer, dat is een politieke beslissing. Maar ik vrees dat we niet zonder gaan kunnen." Meer en meer valt de term 'lockdown' opnieuw. "Ik hoop dat we dat kunnen vermijden, en daarom moeten die maatregelen er zo snel mogelijk zijn. We moeten er alles aan doen om de lagere en secundaire scholen te vrijwaren, om kinderen naar school te kunnen laten gaan."

Aan welke maatregelen denkt Goossens? "Je kan bijvoorbeeld nog meer inzetten op telewerken. Evenementen die een superverspreider zijn, stopzetten, ik denk aan indoor sporten. Het hoger onderwijs kan eventueel in het rood. Een avondklok, een samenscholingsverbod. Je kan aan verschillende dingen denken, maar dat is een politieke beslissing."

De besmettingscijfers worden nu in weekgemiddelden weergegeven en niet in dagcijfers. "Maar hoe je het ook uitdrukt, de cijfers zijn er, en ze zijn hoog. Je ziet het nog niet specifiek in ziekenhuisopnames, opnames op intensieve zorg, overlijdens. Het klinkt niet veel, maar in absolute aantallen zijn het er wél veel. Bedden in ziekenhuizen raken vol en dan ga je moeten opschalen."

Beluister het gesprek met Herman Goossens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet