Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Microbioloog Herman Goossens: "Testen in sport en cultuur? Op dit ogenblik onaanvaardbaar"

di 20 okt. - 6:07

Testen van de cultuursector en de sportwereld? "Dat is prima later, als we de capaciteit opnieuw hebben" zegt microbioloog Herman Goossens in 'De Ochtend'. "Maar op dit ogenblik is het onaanvaardbaar."
© Dirk Waem (Belga)

Sinds gisteren is er een nieuwe teststrategie voor wie mogelijk besmet is met het coronavirus. Tot nu werd iedereen getest die een hoogrisicocontact had, vanuit een rode zone kwam of wie symptomen had. Na een test bleef je thuis en moest je in quarantaine blijven. Maar veel mensen moesten lang wachten op het resultaat van hun test. Ook de rijen aan de testcentra liepen op en de labo's kregen de stalen niet meer verwerkt.

Daarom dus een aanpassing: als je een hoogrisicocontact had (langer dan een kwartier en/of op minder dan 1,5 meter, red) met iemand die besmet is, of terugkeert uit een rode zone in het buitenland, word je niet meer getest zo lang je geen symptomen hebt. Dan volstaat het om in quarantaine te gaan, tien dagen, in plaats van zeven nu.

Testen, testen, testen, dat was tot nu toe het motto. Maar een aanpassing was noodzakelijk, zegt professor klinische biologie Herman Goossens. "Eind vorige week kregen we alarmerende berichten. Labo's die even alles moesten stilleggen om te verwerken wat ze al hadden, woonzorgcentra die niet genoeg capaciteit hadden om uitbraken te onderzoeken, een fabrikant die niet meer voldoende kits kon leveren aan labo's in Brussel... We moesten meer capaciteit te creëren en we moesten heel snel schakelen."

"We moeten nu even schuiven"

Dit weekend stelde Pedro Facron, die het coronabeleid in ons land coördineert, een nota op die nu is goedgekeurd."We moeten nu even prioriteiten stellen over wie er getest wordt, legt Goossens uit.

"Tot nu testten we zowel mensen met symptomen als zonder symptomen. In ons land ligt die verhouding 50/50, dat is veel in vergelijking met buurlanden. Maar nu is het vooral belangrijk om mensen mét symptomen te testen, mensen met klachten. Zij zijn een absolute prioriteit. Door geen asymptomatische mensen te testen, kunnen we 20.000 tests vrijmaken."

Niet alleen mensen met klachten zijn een prioriteit. "We kijken ook naar clusters in de zorg, onderwijs, bedrijven... En dan is er de preventieve screening van doelgroepen. Ziekenhuizen en woonzorgcentra moeten absoluut veilig zijn, dus mensen die opgenomen worden moeten preventief getest worden."

Dit is tijdelijk, benadrukt Goossens. "We moeten nu even schuiven. We gaan 2 tot 4 moeilijke weken tegemoet, ook op het vlak van testen. Het is de bedoeling om nu te schuiven van asymptomatische naar symptomatische mensen. Wij daarmee niet uniek, ook andere landen doen dat. Dit moeten we doen in afwachting van dat we terug kunnen schakelen."

Testen in sportwereld en cultuursector

Herman Goossens had het ook over de testen die op dit ogenblik gebeuren in de sportwereld en de cultuursector. "Dat is prima later, als we de capaciteit opnieuw hebben. Maar op dit ogenblik is het onaanvaardbaar. Je moet nu je testen inzetten ten dienste van de volksgezondheid."

(Lees verder onder de tweet)

Beluister hier het integrale gesprek met Herman Goossens:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet