Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

"Mijn dyscalculie helpt me innovatief te zijn"

vr 30 nov. - 11:20

Lingerieontwerper Murielle Scherre heeft dyslexie en dyscalculie, een leerstoornis op het vlak van taal én op het vlak van rekenen. Maar bij het leiden van haar eigen bedrijf, La fille d’O, zijn die eigenschappen eerder een voordeel dan een last, vindt ze.
MURIELLE SCHERRE

"Het is pas op mijn zestiende dat ze ontdekt hebben dat ik dyslexie en dyscalculie heb. In het vierde middelbaar had ik 29% voor wiskunde, en de leerkracht was nog zo sympathiek om erbij te zeggen dat ik dit schamele cijfer enkel 'voor de inkt' had gekregen. Mijn brein was niet compatibel met het klassieke schoolsysteem."

"We mochten geen rekenmachine gebruiken op het examen. Er werd alleen gekeken naar de uitkomst en die klopte nooit want ik was altijd met andere cijfers aan het rekenen. Tot ik naar een andere school ging waar ik wél een rekenmachine mocht gebruiken, daar was ik ineens wel goed in wiskunde. Het besef dat een rekenmachine een sleutel kan zijn om het anders aan te pakken, heeft mij het inzicht gegeven dat ik niet dwaas ben, ik moet het gewoon anders doen."

Ik hanteer een andere logica

"Je kan met tien man in de kamer staan en naar een probleem kijken. Dat probleem is voor iedereen duidelijk, behalve voor mij. Maar ik ben wel de enige die met een oplossing komt.  Omdat ik in een andere richting kijk, een andere logica hanteer."

"Zo had ik op de mode-academie eerst enorm veel moeite met patroontekenen, want je moet meten en hebt ruimtelijk inzicht nodig. Maar niemand maakt patronen zoals ik, omdat ik dingen uitvind die niemand anders durft bedenken, ze denken dat het toch niet zal niet lukken.  Die andere logica is een meerwaarde, daar zit heel veel innovatie in."

Zevende boekhouder

Een bedrijf leiden als La fille d'O  heeft natuurlijk niet alleen een creatieve kant, er zijn ook jaarrekeningen, boekhoudingen en belastingaangiftes.  Scherre: "Ik zit al aan mijn zevende boekhouder. Niet dat mijn vorige boekhouders hun job slecht deden, maar ik begreep hen niet en zij mij ook niet."

"Nu heb ik iemand gevonden die weet dat ik die taal niet spreek en zij 'tolkt' voor mij. Zij heeft de angst weggehaald die ik voor cijfers voelde, en getoond hoe ik mijn creativiteit kan gebruiken voor de zakelijke kant. Ik ben eigenaar én creatief directeur van mijn bedrijf, ik kan dus alles zelf beslissen. Wat mij een moordwapen maakt voor mijn eigen business. Op zich is het onverantwoord dat iemand die niet eens weet hoeveel geld er op haar rekening staat of hoeveel winst haar bedrijf maakt alle finaciële beslissing neemt. Maar het lukt, door mij te omringen met de juiste mensen."

"Het is nu wel makkelijker om hier vrolijk op terug te kijken. Alle dingen die mij  vroeger in de gordijnen hebben gejaagd, hebben mij gebracht waar ik nu ben."

Luister naar de reportage van Ward Bogaert

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet