Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

“Mijn hart breekt als ik zie hoeveel jongeren niet de hulp krijgen die ze vragen”

zo 20 feb. - 4:41

Selah Sue omschrijft zichzelf als openhartig, aards en eeuwig op zoek naar verlichting. Veertien jaar lang vertrouwde ze op antidepressiva om zich goed te voelen, maar nu probeert ze het zonder. Een therapie met psychedelische truffels moet de overgang verzachten. Een uitgebreid gesprek in 'Touché'.
Selah Sue

Sanne Putseys, beter gekend als Selah Sue, is terug van weggeweest. Haar nieuwe single ‘Pills’ doet het razend goed en over een maand komt haar nieuwe album ‘Persona’ uit. “Ik ben op een tweede kantelpunt gekomen in mijn leven", vertelt ze. "Mijn eerste kantelpunt was op mijn achttien jaar: toen ik begon met antidepressiva en mijn carrière in de startblokken stond. Nu is het tijd voor het tweede kantelpunt: een leven zonder antidepressiva, een nieuw album en het moederschap."

"Ik ervaar voor het eerst stress, maar ook zoveel goesting om muziek te maken en te delen. Ik omarm de stress ook volledig. I love it. Dat was me veertien jaar lang onbekend dus ik hoop dat het nog even mag blijven duren. Het is zo nieuw dat ik ervan geniet.”

‘Pills’

Afgelopen jaar besloot Selah Sue om, na veertien jaar, de antidepressiva af te bouwen en zich over te geven aan psychedelica. "Tijdens het maken van mijn plaat voelde ik dat ik werd tegengehouden en geblokkeerd was. Daarom besloot ik om mijn antidepressiva af te bouwen. Het zat me echt in de weg. De lockdown leek me ook het ideale moment om het te proberen want ik had geen verplichtingen of optredens op mijn kalender. Dus ik gaf het nogmaals een kans.”

“Het was al de vierde keer dat ik zou proberen om af te bouwen en ik wist dat ik deze keer een alternatief moest hebben om de overgang te verzachten. Na wat gesurft te hebben op het internet ben ik uiteindelijk bij een therapie terechtgekomen die gebruik maakt van psychedelische truffels als alternatief. Ik neem nu enkele keren per week een microdosis van die truffels, ongeveer een tiende van wat de normale dosis zou zijn. De dosis is daarom zo klein dat ik fysiek niets ervan voel, maar het zorgt wel focus en 'peace of mind'. We zijn nu vijf maanden verder en ik voel me oprecht goed. Of het door de psychedelica komt, weet ik niet, dat is nog te vroeg om te zeggen. Maar het heeft me zeker al geholpen", vertelt Selah Sue.

Ik leerde dat we allemaal hetzelfde en evenwaardig zijn. We zijn allemaal verbonden

Na drie weken telkens een microdosis van de truffel te nemen, nam Selah Sue een macrodosis, zodat ze zich kon blootstellen aan een haar eigen innerlijk en naar zichzelf kon kijken via een ander perspectief. Tijdens die macro-trip, die deel uitmaakt van haar therapie en onder begeleiding was, heeft ze het licht gezien. Ze trok belangrijke lessen uit haar trip, die ze nu meeneemt in haar leven. "Ik voelde het geluk en het verdriet van de hele wereld in het diepste van mijn vezels. Ik kon eindelijk vanop een afstand naar mezelf kijken. Ik leerde dat we allemaal hetzelfde en evenwaardig zijn. We zijn allemaal verbonden", vertelt Selah Sue.

"Ik werd vroeger altijd gestuurd en tegengehouden door mijn innerlijke criticus. Nu zie ik dat die criticus maar een deel van mijn persoonlijkheid is en ik die ook aan de kant kan zetten. En ik kan nu ook de goede dingen zien van die criticus. Nu weet ik dat je de zee en de storm hebt. Vroeger dacht ik dat ik de storm was, nu zie ik dat ik de zee ben en de storm komt en gaat. Ik kan dingen beter relativeren en de gedachte dat het komt en gaat stelt me gerust.”

Mentaal welzijn

Selah Sue is naast singer-songwriter ook ambassadrice van Te Gek!?, een organisatie die het taboe rond geestelijke gezondheid verder wil slopen. “Voor mij is mentale gezondheid altijd iets heel evident geweest. Dat is van thuis uit zo meegegeven en wij konden er altijd heel open over praten. Maar ik merkte al snel dat mijn familie een uitzondering was en dat anderen schrokken als ik over mijn mentale gezondheid sprak. Net daarom wil ik op het onderwerp inzetten en er een punt van maken. Mentaal welzijn mag geen taboe te zijn en we moeten erover praten”, vertelt Selah Sue.

Mijn hart breekt als ik zie hoeveel jongeren niet de hulp krijgen die ze vragen

Het raakt haar daarnaast enorm hard als ze ziet dat jongeren nu vaak niet de hulp krijgen die ze vragen. "Ik weet niet of ik het nu had gehaald. Het moet ongelooflijk hard geweest zijn voor de jongeren. Het is al een enorme stap dat ze ervoor willen uitkomen. Het is ook al een enorme stap als hun ouders hen serieus nemen. Maar de laatste stap is zo moeilijk, want er is geen hulp. De wachtlijsten zijn te lang. En dat breekt mijn hart want dan zit je vast. Ik ben blij dat het taboe rond mentaal welzijn bij jongeren eindelijk wat doorbroken wordt, maar er is niets positief aan het feit dat ze niet de gevraagde hulp krijgen", besluit Selah Sue.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet